Startsida - Nyheter

Anhöriga vittnar i utredning om Grenfellkatastrofen

På måndagen började Grenfell tower inquiry att höra vittnesmål om branden som i juni 2017 tog 72 personers liv. Utredningen, med Martin Moore-Brick som ordförande, tillsattes snabbt efter branden och beräknas pågå i flera år. Moore-Brick har sagt att vittnesmålen från anhöriga kommer att behandlas som ”väsentliga bevis”, rapporterar the Guardian. Det första skedet kommer att pågå till oktober i höst med vittnesmål från offer, anhöriga, experter och räddningspersonal. Först i november beräknas utredningen komma in på att granska vilka beslut och omständigheter som ledde till branden i 24-våningshuset i London.

Branden bröt ut den 14 juni 2017 på 16:e våningen och den spreds snabbt och många har pekat på den brandfarliga utvändiga isoleringen på byggnaden. Folk uppmanades också stanna i sina lägenheter i tron att brandpersonal skulle hinna släcka den innan rök och eld spred sig men det blev i stället en fälla. En av dem som omkom i branden var Mohamed Saber Neda som bodde i höghuset sedan 1999 och som arbetade som chaufför. Hans familj spelade upp ett sista telefonmeddelande han lämnat innan han dog: ”Adjö. Vi lämnar nu denna värld. Jag hoppas att jag inte gjort er besvikna. Adjö till alla.”, rapporterar the Guardian.


”Smärtan outhärdlig”

Familjen till Mary Mendy och hennes dotter Khadija Saye vittnade också på måndagen genom att bland annat visa en kort BBC-film om Khadija Saye som var en lovande fotograf. Familjens juridiska biträde läste upp ett uttalande: ”Smärtan är outhärdlig. Det finns inga ord att beskriva tomheten i våra hjärta. Khadija Sayes kusin Marion Telfer hade också skrivit ett uttalande som lästes upp: ”Jag hatar nätterna för natten är tyst och med tystnad kommer tårar av sorg, eftersom det är då jag börjar tänka på eldsvådan, på branden. Det kommer att vara två tomma stolar vid bordet varje födelsedag, jul och nyår, men de kommer alltid att äga en plats i våra hjärtan.”

I förra veckan blev en rapport av Judith Hackitt klar, och hon menar att det var flera faktorer inklusive dåligt underhåll av byggnaden som lett till branden men hennes rapport rekommenderade inte ett förbud mot den typ av isolering som använts i Grenfell tower. Detta har lett till hård kritik mot rapporten från överlevare, men också arkitekter och politiker som har manat till totalförbud av isoleringsmaterialet, rapporterar the Independent. Men senare har hon sagt att hon skulle stödja ett totalförbud av isoleringsmaterialet om ett sådant förslag läggs fram av bostadsminister James Brokenshire. Labours parlamentsledamot David Lammy fördömer rapporten och kallar den ett ”svek och en skönmålning”.

Clarrie Mendy, anhörig till Mary Mendy och Khadija Saye var chockad över rapportens slutsatser och kallade den ”avskyvärd”:

– Vi känner till faran med den här isoleringen; det är som att sälja förgiftat vatten, vatten som kommer att ge dig cancer. Jag har barn och barnbarn. Jag kommer inte att vara här för evigt men de ska inte behöva bli vittnen till ett nytt Grenfell någonstans i landet. Jag förstår inte logiken bakom det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV