Startsida - Nyheter

De kallas ”ölflickor”

I 15 år har det funnits kännedom om sexuella trakasserier mot unga kvinnor som ölgiganten Heineken anställer för att öka ölförsäljningen i Afrika och Asien. ”Ölflickor” kallas de unga kvinnorna, som inte är direkt anställda av Heineken utan rekryteras av lokala reklamföretag. Heineken kallar dessa unga kvinnor för ”brand promoter”. På sin hemsida skriver det holländska ölföretaget att benämningen skiljer sig åt i olika länder: öl-promoters, öl-ambassadörer, barteam, promoter-flickor, värdinnor och så vidare.

I april 2018 utkom boken Bier voor Afrika – het best bewaarde geheim van Heineken, en uppföljare till den hyllade Heineken i Afrika, av den grävande journalisten Olivier van Beemen. I vissa afrikanska länder är öl nämligen dyrare än i Europa. Därför är kontinenten mycket lukrativ för ölföretag med cirka 50 procent högre vinst än det globala genomsnittet.

Efter fem års forskning och hundratals intervjuer drar Olivier van Beemen slutsatsen att företagets närvaro i Afrika knappast gynnat kontinentens ekonomi utan tvärtom. Detta delvis genom att ruinera den inhemska bryggerinäringen. Dessutom samarbetar Heineken enligt uppgifter i boken med diktatorer och auktoritära regeringar och undviker skatt genom att operera via ett belgiskt företag. Dessutom menar Olivier van Beemen att företaget kan kopplas till kränkningar av mänskliga rättigheter och korruption på hög nivå.

I mars 2018 uppmärksammade Olivier van Beemen fenomenet ”ölflickor” i en artikel i nederländska dagstidningen NRC med rubriken”Promotionflickor från Heineken säljer öl med sina kroppar”. Heinekens marknadsföringsstrategi handlar i princip om att ”sex säljer”.

Van Beemen intervjuar bland annat två 26-åriga nigerianska kvinnor som arbetar för Heineken och går runt på pubar och kaféer för att uppmuntra män att köpa Heineken. De berättar att som förberedelse inför en kampanj får de tips om hur de kan öka konsumtionen så mycket som möjligt och instruktioner om hur de hanterar svåra kunder:

– De varnar oss för att vi kommer att stöta på irriterande män: ”Du måste tolerera det eftersom du vill sälja mer och stärka varumärket”.

– Vi får inte reagera våldsamt och inte sätta stopp om vi trakasseras: ”Genom att gå iväg visar du att du inte uppskattar deras beteende”.


Tidigare uppgifter

Både Olivier van Beemens granskning och tidigare uppgifter tyder på att unga kvinnor i tio afrikanska länder används i Heinekens strategi för direkt marknadsföring. De skickas till pubar, vilka i flera länder besöks enbart av män, i syfte att få män att köpa Heineken. Detta ses som en reklamkampanj då det ofta sker i samband med ölkampanjer i stil med ”betala för 2, få 3”. Heinekens svar till dessa kvinnor som sedan många år klagat på sexuella trakasserier, eller i vissa fall prostitution, har det varit det sedvanliga: Om du inte vill bli tafsad på, sök ett annat jobb.

Enligt en intern undersökning 2007, handlar det om 15 000 kvinnor som rekryterats av företaget i länder utanför västvärlden.

– Heineken lovar bättring, och det är inte första gången. Företaget har nödvändig kunskap om problemen med ”ölflickor”. För arton år sedan tipsades bryggaren för första gången om fenomenet, skriver van Beemen i sin artikel den 23 mars 2018.

2008 avslöjade den humanitära organisationen Care i en studie att mer än hälften av de så kallade ölflickorna i Kambodja vittnade om sexuella trakasserier. Trots detta använder Heineken fortfarande unga kvinnors kroppar för att öka ölförsäljningen, konstaterar van Beemen.

– Det är en marknadsföringsstrategi för sexualisering av öl. Det bekräftar öldrickandet som en manlig och heterosexuell aktivitet, säger Emeka Dumbili forskare på alkohol- och drogforskningsinstitutet vid universitetet i Akwa, Nigeria, i artikeln.

De nya avslöjandena kring Heineken ledde till att den internationella hälsoorganisationen Global fund bröt partnerskap med Heineken och påtryckningar på företaget ökade. Heineken lovade därmed att undersöka anklagelserna. Global fund skrev i ett pressmeddelande att organisationen ser mycket allvarligt på dessa anklagelser och har uppmanat Heineken att granska sin verksamhet och vidta åtgärder för att skydda kvinnor från att utnyttjas sexuellt och utsättas för hälsorisker.


Ny policy

Efter van Beemens avslöjande artikel, och de efterföljande påtryckningarna, intervjuade Heineken 181 kvinnor som arbetar som så kallade ölflickor i 17 länder. 57 av dem uppgav att de blivit verbalt, fysiskt eller sexuellt trakasserade, fast att de inte tyckte att det hela var särskilt farligt. van Beemen menar att en del av de intervjuade kvinnorna i företagets egen undersökning talade medan deras arbetsgivare var närvarande och därför inte berättade vad de berättat för honom.

Även en rapport beställd av den oberoende organisationen Partner Africa bekräftar uppgifterna. Rapporten visar att 13 försäljningsanställda kvinnor klagat över sexuella trakasserier från kunder i Mozambique, Kenya och Uganda.

Heineken har sedan dess infört nya bestämmelser för de underleverantörer som anställer ”ölflickor”, som bland annat innebär krav på trygga arbetsmiljöer och rutiner samt ”anständig uniform”, för att förhindra att kvinnorna tvingas bära korta kjolar. Vidare lovar företaget att regelbundet hantera klagomål och ställa ledningen för de lokala företag som anlitas av Heineken, till svars för brott mot den nya policyn.

Enligt Dutchnews.nl kommer Heineken också att dra in reklamverksamheten och upphöra med ”ölflickor” i Mozambique tills de företag som anställer kvinnorna anpassar sig till Heinekens nya policy.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV