Startsida - Nyheter

OS: Damkronorna i kvartsfinal

På måndagen blev det klart att Damkronorna är klara för kvartsfinal i OS-hockeyn. Detta efter en 8-0-seger mot Korea, bestående av spelare från både Syd- och Nordkorea, liksom av en spelare som adopterades bort från Sydkorea till USA som spädbarn.

– Det största du kan göra är att vinna en olympisk medalj, det skulle vara fantastiskt om vi skulle kunna göra det igen. Men vi tar en match i taget, sade Pernilla Winberg efter matchen.

Pernilla Winberg gjorde två av målen, Elin Lundberg, Emma Nordin, Johanna Fällman, Erika Udén Johansson, Rebecca Stenberg och 17-åriga Maja Nylén-Persson gjorde vardera ett mål och Sara Grahn kunde hålla nollan.

Jiyeon Choi hade en av Koreas bästa målchanser:

– Om jag hade gjort mål hade det gjort stor skillnad för vårt lag. Ett 8-1-resultat är mycket bättre än 8-0 för oss. Om jag hade gjort mål hade det inspirerat vårt lag att spela än bättre.

Matchen spelades inför drygt 4 000 åskådare. Efter en 2-1-seger mot Japan i första gruppspelsmatchen är Sverige nu klart för kvartsfinal, och innan dess spelas den sista gruppspelsmatchen mot Schweiz på onsdag klockan 8.40. Kvartsfinalerna kommer att spelas den 20–21 februari, semifinalerna den 23 februari och finalen spelas den 24 februari.

I söndags sade Angela Ruggiero som sitter Internationella olympiska kommittén och som vunnit flera VM- och OS-guld i hockey för USA, att det sammanslagna koreanska laget borde nomineras till Nobels fredspris. Det är första gången någonsin som idrottare från Syd- och Nordkorea tävlar i ett gemensamt lag. Det var kort innan OS som Sydkorea föreslog att ett gemensamt lag skulle ställa upp i ett försök att uppnå samtal kring Nordkoreas vapenprogram, rapporterar Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV