Startsida - Nyheter

OS: Jocelyn Lamoureux-Davidson slog olympiskt rekord

Jocelyn Lamoureux-Davidson blev historisk i OS-hockeyn på tisdagen när hennes USA mötte Ryssland, eller Olympic Athletes of Russia (OAR) som är det namn de ryska atleterna tävlar under. På sex sekunder hann hon göra två mål vilket är olympiskt rekord. Det tidigare rekordet hade Caroline Ouellette som 2006 gjorde två mål mot Italien på sexton sekunder, rapporterar Internationella ishockeyförbundet på sin hemsida.

– Att göra två snabba mål så där är rätt häftigt, jag tror inte jag har gjort det tidigare, säger Jocelyn Lamoureux-Davidson.

USA vann med 5-0 och är därmed redan klara för semifinal. Liksom Kanada behöver de inte spela kvartsfinal utan är direkt vidare till semi.

För ett knappt år sedan var Jocelyne Lamoureux-Davidson en av spelarna som gick i täten i kampen för bättre villkor. Inför hemma-VM i USA 2017 hotade spelarna bojkott i en strid som både herrlandslaget och andra idrottare gav sitt helhjärtade stöd. På Twitter publicerade hon då ett brev med kraven: ”Målsättningen med våra krav är att uppnå jämställd behandling från USA Hockey, att initiera att rätt steg tas för att korrigera de nämnda frågorna, och att komma framåt med en gemensam målsättning att främja och utveckla flickor och kvinnor i vår sport medan de representerar USA i framtida tävlingar, VM inkluderat. Att sätta på sig landslagströjorna representerar kulmineringen av många års hårt arbete och uppoffringar som speglar vår kärlek för både vår idrott och vårt land. Genom att ställa dessa krav ber vi endast att USA Hockey följer lagen.”

Tre dagar innan VM startades fick de igenom en ny överenskommelse med USA:s hockeyförbund USA Hockey. Lagets advokat John Langel kallade avtalet historiskt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV