Startsida - Nyheter

Davidsstjärna lades till i Pittsburgh steelers logga

I Pittsburgh i USA har även sportvärlden visat sitt deltagande i sorgen efter den antisemitiska attacken som dödade elva personer i lördags när högerextreme Robert Bowers sköt ihjäl elva besökare i synagogan Tree of life i stadsdelen Squirrel hill. Stadens olika idrottslag och flera olika idrottare twittrade ut sitt stöd och flera lag har hållit tysta minuter både i staden och runt om i landet. Som ofta skett efter terrordåd har illustrationer gjorts för att visa motstånd mot attentatet.

Ett av stadens stora stoltheter är Pittsburgh steelers, ett herrlag i toppen av amerikansk fotboll, och efter attacken gjorde Pittsburghsbon Tom Hindes en ny version av lagets logga där han infogat en Davidsstjärna samt texten: ”Starkare än hat”. ”Jag ville att den skulle ha motståndskraft och hopp. Den var privat först, men vänner uppmanade mig att göra posten offentlig eftersom de reagerade så bra på den”, skriver Tim Hindes på sin Facebooksida där han också förklarar att han redan tidigare under veckan hade varit upprörd då en vän hade utsatts för verbal antisemitism av en ”framträdande person” och att han kände det som att samma antisemitism nu tagit sig ett fruktansvärt uttryck.

Han fortsätter: ”Innan var det en logga för ett lag i amerikansk fotboll som gillas över hela världen, de tre diamanterna var sigill för en produkt som hjälpte att utveckla många städers grunder runt om i världen – stål. Liksom Pittsburgh och dess invånare är stål starkt. Det var en perfekt grund för en hoppfylld bild. Då antisemitism hade varit så tydligt i mitt liv den här veckan var det naturligt att inkludera en bild på Davidsstjärnan som en del av bilden. Den judiska gruppen utgör en röd tråd genom Pittsburghs stomme och är en viktig och mångskiftande del av min fantastiska stad”.


Tysta minuter

Inför Pittsburghs steelers match mot Cleveland browns i söndags höll båda lagen en tyst minut för att hedra offren. Pittsburgh steelers har ända sedan 1930-talet ägts av familjen Rooney och lagets vd Art Rooney II skrev i söndags ett kondoleansuttalande om att lagets hjärta tyngs av dådet men att ”vi måste stå upp mot antisemitism och alla former av hatbrott och komma samman för att bevara våra värden och vårt samhälle. Med det i åtanke bjuder vi alla att delta i en tyst minut och bön innan vår match i eftermiddag”.

Hockeylaget Pittsburgh penguins lagkapten Sidney Crosby sade i en intervju inför lagets bortamatch mot Vancouver canucks: ”Vi vaknade till de fruktansvärda nyheterna i morse. Våra tankar och böner går till alla offer och familjer som drabbats av det som hänt denna morgon. Då jag känner Pittsburgh vet jag att vi kommer att hålla ihop och finnas där för dem och stötta dem och hjälpa dem på alla sätt vi kan”. En tyst minut hölls innan deras match spelades. Tysta minuter har också hållits bland annat inför matcher mellan baseball-laget the Dodgers och Red Sox i Los Angeles och mellan hockeylagen Toronto maple Leafs och Winnepeg jets i Kanada.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV