Nyheter

Isländska toppolitikers sexism väcker avgångskrav

På ett filmklipp inspelat av ett ögonvittne, satt ledamöter från de två mittenpartierna Mittenpartiet och Folkets parti, bland dem Islands tidigare statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, på en krog och talade om sina kvinnliga kollegor. Filmklippet överlämnades till medierna och språket politikerna använder uppfattades som ”chockerande” av islänningar.

En talesperson har å det isländska parlamentets vägnar officiellt bett om ursäkt för de hånfulla och sexistiska kommentarer som gjordes av sex parlamentsledamöter om kvinnor, funktionshindrade och hbtq-personer, samtliga offentliga personer. Ärendet utreds nu av den parlamentariska kommittén för etikregler, enligt Iceland monitor.

Filmen som spreds på sociala medier har väckt stor avsky bland islänningar. Över 1 000 personer protesterade mot politikernas uppförande utanför Islands parlament och krävde deras avgång.

Islands kulturminister Lilja Alfreðsdóttir är en av de kvinnor som ledamöterna talade kränkande om under sitt krogbesök. Hon kommenterade detta på Kastljós news:

– Jag upplever detta som våld. De är förövare av våld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV