”Precis som Meyer och Dunkels skriver så är porrfilter inte någon lösning på den exploatering kvinnor och barn utsätts för. Men jag är övertygad om att det är en viktig del för att skydda barn och minska tillgängligheten till porr på nätet”, skriver Lisa Palm (Fi) i sin slutreplik.
Helena Meyer och Elza Dunkels har skrivit en replik till mig angående Feministiskt initiativ Stockholms vallöfte om att införa porrfilter i stadens skolor. Det är riktigt att det finns kritik mot porrfilter. I vårt förslag i Feministiskt perspektiv föreslog vi tre delar vi vill arbeta med. Vi vill se porrfilter i skolan, filter på stadens datorer, surfplattor och telefoner som larmar och filtrerar bort dokumenterade övergrepp på barn samt stärka och förbättra sexualundervisningen.
Precis som Meyer och Dunkels skriver så är porrfilter inte någon lösning på den exploatering kvinnor och barn utsätts för. Men jag är övertygad om att det är en viktig del för att skydda barn och minska tillgängligheten till porr på nätet. Det ska göras tillsammans med ett värderingsarbete i skolan, något som Feministiskt initiativ Stockholm har storsatsat på sedan vi kom till makten 2014.
Vi har bland annat infört våldspreventivt arbete i skolan (Mentorer i våldsprevention), förbättrat den juridiska kompetensen bland skolledare om sexuella trakasserier och ökat fortbildningen för skolpersonal inom normkritik. Detta är ett arbete som vi kommer fortsätta med.
Vi vet att genom ett system som larmar om kommunanställda förvarar pornografiskt material på sina digitala arbetsverktyg kan vi upptäcka fler sexualbrottslingar. Det var nämligen genom den typen av system som den kommunanställda mannen i Göteborg blev åtalad för att ha förvarat tusentals bilder på dokumenterade övergrepp på barn. Mannen hade sökt samt laddat ner bilder och stadens system larmade om att mannen förvarat bilder på barnpronografi. Detta behöver Stockholm också införa.
Visst finns det risker med att viktig information filtreras bort, det är vi medvetna om. Ett införande av porrfilter kräver naturligtvis utvärdering. Genom utvärdering och analys kan vi förbättra filtret för att information som inte ska sorteras bort, faktiskt inte gör det. Vi är helt eniga med Meyer och Dunkels i det.
Porrfiltret får aldrig handla om någon falsk trygghet. Vi vet att mycket mer behöver göras utöver att sätta ett filter på datorn. Men något behöver göras nu. Samhället och beslutsfattare måste agera när det finns ett uppenbart problem. Tillgängligheten till porr är ett sådant.
Ansvaret att filtrera bort porr på nätet ska inte vara barnens.