Startsida - Nyheter

Portugals president hotar stoppa nya könstillhörighetslagen

Den 13 april röstade Portugals parlament för att anta en ny lag som skulle göra det möjligt att ändra könstillhörighet baserat på självidentifikation. Nu har presidenten Marcelo Rebelo de Sousa uttalat att han planerar att använda sitt veto för att stoppa lagen. Under fredagen den 27 april skickas lagen formellt till presidenten.

Under tisdagen den 24 april gjorde 14 civilsamhällesorganisationer ett gemensamt uttalande där de uppmanade presidenten att skriva under lagen och ”tillsammans med oss fira mänskliga rättigheter och göra vårt land mer värdigt och respektfullt när det gäller individuella friheter genom att skydda transpersoner och personer med intersexvariation och tillåta att deras identitet fullt ut speglas i portugisisk lag”.

De 14 organisationerna, som alla på olika sätt arbetar för mänskliga rättigheter, påpekar i sitt uttalande att om presidenten stoppar lagen, skulle Portugal ”hamna på samma nivå som Polen”, där president Andrzej Duda använde sitt veto på ett liknande sätt 2015. ”Detta visade på de stora svårigheter Polen har med mänskliga rättigheter, men det vore otänkbart för ett land som Portugal, som har gjort stora framsteg på detta område under senare år”, skriver organisationerna.

Under veckan har också en grupp föräldrar till unga transpersoner skickat ett brev till presidenten och bett honom bifalla lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV