Startsida - Nyheter

Reportrar utan gränser prisade oberoende journalister

Reportrar utan gränsers internationella pressfrihetspris, Press freedom awards 2018, tilldelas journalister från Malta, Indien, Filippinerna och Storbritannien. Priset delades ut vid en ceremoni den 8 november.

”Fyra journalister ärades för sina insatser i tre internationella kategorier samt ett specialpris delades ut när organisationen – för första gången – delade ut priset i London”, meddelar Reportrar utan gränser.

Utmärkelsen för genomslag gick till den maltesiska och Pulitzer-prisbelönade journalisten Matthew Caruana Galizia, vars mor, den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia mördades på Malta 2017. Han har sedan dess arbetat för att uppmärksamma mordet och sätta press på de maltesiska myndigheterna för att det ska klaras upp och att mördarna, liksom de som beställde mordet, ska straffas.

Priset för oberoende gavs till Inday Espina-Varona från Filippinerna. Espina-Varonas rika erfarenhet har trotsat president Dutertes attacker och rapporterar om frågor som är känsliga i landet, såsom barnprostitution, hbtq-frågor och den separatistiska rörelsen Moro islamic liberation front.

Årets specialpris går, men anledning av att priset delades ut i London, till den brittiska journalisten Carole Cadwalladr vid The Guardian och The Observer. Cadwalladrs granskning av Cambridge analyticas roll i folkomröstningen om Brexit och valet av Trump har fått globalt genomslag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV