Den hårt kritiserade nationalstatslagen som antagits i Israel väcker debatt bland israeliska medborgare och möter kritik från fredsorganisationer. Knesset antog lagen med 62 röster för och 55 emot.
Tusentals judar runt om i världen skriver sina namn med arabisk skrift i sociala medier, enligt Haaretz. Detta i protest mot den nya lagen i Israel som bland annat nedgraderar arabiska från ett officiellt språk till ett språk me odefinierad ”särskild status”. Den nya lagen som godkändes i knesset innebär att ”Israel är judarnas land”, och ”enbart det judiska folket har rätt till nationellt självbestämmande i staten Israel”.
Initiativet på sociala medier kom från palestinska Ghadir Hani född i arabiska staden Hura nära Be’er Sheva. Hon är aktiv i bland annat Women wage peace och Wadi Attir, som är en judisk-beduinsk organisation.
Att lägga till sitt namn på arabiska i sociala medier är enligt Hani ett budskap som visar att människor bryr sig och att det är viktigt för dem att det arabiska språket har en plats, eftersom språk förenar människor och bygger broar.
– Jag vet inte hur jag nådde hela världen. Israeler som bor i Frankrike och Österrike kontaktade mig och var berörda. Jag har inte sovit på tre dygn, folk skickar sina namn till mig så att jag skriver dem på arabiska, säger hon till Haaretz.
Bland dem som protesterar mot den nya lagen finns kristna druser. Tre knessetmedlemmar har redan tagit frågan till högsta domstolen i syfte att ogiltigförklara den nya lagen. På torsdag har även finansminister Moshe Kahlon sagt att det finns felaktigheter i den nya lagen och att den ska korrigeras, skriver Haaretz.
Många israeler är missnöjda med den nya lagen och menar att den strider mot landets självständighetsdeklaration från 1948 där jämlikhet stadgas som grund för det israeliska samhället. En av kritikerna är den berömde musikern och dirigenten Daniel Barenboim som i the Guardian skriver att den nya lagen behandlar arabiska befolkningen som andra klassens medborgare. Debattartikeln har lett till reaktioner och diskussioner.