Nyheter

Protestvågen mot slöjtvånget i Iran fortsätter växa

Den nya protestvågen mot obligatorisk hijab-lagen i Iran startade i slutet av december 2017 med Vida Movahed, en ung kvinna som ställde sig ovanpå en elbox vid en av Teherans centrala gator, Revolutionsgatan. Sedan har dussintals kvinnor, som av iranierna kallas för ”revolutionens döttrar”, härmat henne genom att barhuvade vifta med sin slöja i luften medan de står tysta ovanpå elboxarna vid gatorna.

De senaste dagarna har flera unga kvinnor blivit slagna, skadade och gripna under sin aktion. Senast handlade det om en ung kvinna med namn Maryam Shariatmadari, som knuffades ner brutalt från elboxen av en polisman. Händelsen skapade rubriker även i inhemska medier och väckte reaktioner.

I filmklippet ser man att de som samlades på platsen buar åt polismannen som hotar alla som försöker hindra honom. När den unga kvinnan vägrar gå ner och trotsar polismannen, applåderar några åt henne. Efter att polismannen knuffar ner kvinnan, går han hotfullt mot folksamlingen, som vid det här laget är upprörda, och utmanar: ”kom nu (stoppa mig), om ni har stake".

Ögonvittnen säger till den oberoende organisationen Iran human rights att folk snabbt omringade kvinnan som föll på asfalten, så att poliserna inte kunde gripa henne. Sedan hjälpte de henne att sätta sig i en taxi som försökte få bort henne därifrån. Men tyvärr rapporterar ett ögonvittne att polisen följde efter taxibilen och grep henne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV