Startsida - Nyheter

Reality check – första svenska appen mot rasism lanserad

På måndagen lanserades Reality check, den första svenska appen mot rasism, vid ett seminarium på Mångkulturellt centrum i Botkyrka som står bakom projektet tillsammans med Teskedsorden och Anna Lindh-stiftelsens svenska nätverk.

Reality check riktar sig främst till barn och ungdomar i åldrarna 13–19 år och är ett upplevelsebaserat spel, där användaren tilldelas en fiktiv identitet och får välja mellan olika utfall under spelets gång utifrån händelser kopplade till rasism, diskriminering och fördomar.

– Syftet med Reality check är att visa barn och ungdomar hur det kan kännas att bli dömd utifrån sitt utseende och med detta starta en diskussion om hur vi bemöter varandra i samhället. Spelet är öppet för alla men vi har en särskild förhoppning om att skolor kommer använda sig av materialet, säger Irupé Pozo Graviz, projektledare på Teskedsorden, i ett pressmeddelande.

Appen är gratis och kan sedan måndagen laddas ner i App store och Google play. Det finns också en lärarhandledning tillgänglig via projektorganisationernas hemsidor. Röster till karaktärerna i spelet gör bland andra artisten och aktivisten Maxima Märak samt spelexperten Paula Fenjima Manrique .

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV