Startsida - Nyheter

Så ändras reglerna i socialförsäkringen under 2018

Höjt underhållsstöd för barn som fyllt 15 år, obligatorisk rehabiliteringsplan, förändring i det arbetsplatsnära stödet till arbetsgivare, sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut samt höjt ersättningstak inom sjukförsäkringen. Det här är regeländringar som träder i kraft i socialförsäkringen under 2018.

Den som har haft sjukpenning en period och ansöker om ytterligare en period kan från och med 1 januari 2018 få rätt att behålla ersättningen under tiden hen väntar på beslut. Dessutom höjs ersättningstaket inom sjukpenningen från 7,5 till 8 prisbasbelopp från och med den 1 juli 2018.

Arbetsgivaren är skyldig att planera insatser som underlättar när den anställd som har varit sjukskriven i 30 dagar återgår i arbetet.

Deltagare i arbetsmarknadspolitiska program ska sedan årsskiftet sjukanmäla sig till Arbetsförmedlingen i stället för till Försäkringskassan. Reglerna för hur ersättningen minskas för den som samtidigt har lön eller andra ersättningar ändras också och Försäkringskassan tar över administrationen av etableringsersättningen som nyanlända i etableringsprogram kan få.

Bostadstillägget för personer med sjukersättning eller aktivitetsersättning höjs. Tidigare uppgick ersättningen till 95 procent av boendekostnaden upp till 5 000 kronor. Nu höjs ersättningsgraden till 96 procent. Det innebär som mest 50 kronor mer per månad i bostadstillägg, meddelar Försäkringskassan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV