Startsida - Nyheter

Regeringen vill göra det enklare att ändra juridiskt kön

I en departementsskrivelse och i en debattartikel presenterar nu regeringen inriktningen för en ny könstillhörighetslagstiftning. I korthet vill regeringen upphäva nuvarande könstillhörighetslag och ersätta den med två nya lagar: en om ändring av könet i folkbokföringen – den juridiska processen, och en lag om kirurgiska ingrepp i könsorganen – den medicinska processen.

Utgångspunkten ska enligt förslaget, som nu ska ut på remiss för synpunkter, vara enskildas självidentifikation. Planen är att återkomma med skarpa lagförslag som kan träda i kraft i juli 2019.

I debattartikeln skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, att det handlar om en lagstiftning som redan borde varit på plats:

”Ingen ska längre tvingas genomgå medicinska ingrepp som man själv inte vill genomgå. Samtidigt ska alla som vill ha vård och behandling få det. Att byta juridiskt kön ska bli en snabb och enkel process som i regel inte kräver kontakt med vården.”

Regeringen vill också stärka ungas situation genom att förenkla processen för den som ”tidigt inser att den inte är född i rätt kropp”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV