Startsida - Nyheter

Riktlinjer för endometriosvård släppta

Socialstyrelsen publicerade den 22 mars en remissversion av de nationella riktlinjerna för endometriosvård. Det är möjligt att lämna synpunkter fram till den 31 maj i år, men riktlinjerna är omedelbart gällande.

Riktlinjerna ger rekommendationer om vård vid endometrios och omfattar bland annat insatser vid tidiga symtom, diagnostik, farmakologisk, icke-farmakologisk och kirurgisk behandling, samt graviditetsrelaterad smärtlindring.

Socialstyrelsen beskriver bland annat att hälso­- och sjukvården behöver ökad kunskap så att symtomen vid endometrios inte normaliseras. Detta är viktigt så att fler tidigt kan få tillgång till grundläggande behandling, vilket minskar risken för mer uttalade symtom och besvär. Vidare konstaterar Socialstyrelsen att det är viktigt med en individualiserad och systematisk smärtbehandling i olika steg vid endometrios beroende på smärttillståndets karaktär och förekomsten av andra symtom.

Riktlinjernas riktar sig framförallt till politiker, tjänstemän och verksamhetschefer inom hälso-­ och sjukvården och ska kunna användas bland annat som underlag för resursfördelning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV