Startsida - Nyheter

Seger för hbtq-rörelsen i Rumänien

”Rumänien är kanske mer tolerant än jag trodde”, skrev en hbtq-person på organisationen Mozaiqs Facebook-sida. Folket visade solidaritet med hbtq-rörelsen. Folkrörelsen ”boycott campaign”, utropade sig som vinnare av folkomröstningen. Det blev fest och firande i Rumänien.

Folkomröstningen som ägde rum 6-7 oktober kostade rumänska skattebetalare 20 miljoner dollar och den misslyckades helt. Folkomröstningen tvingades fram av mäktiga religiösa och nationalistiska aktörer, i syfte att förbjuda samkönade äktenskap genom en snävare definition i grundlagen av äktenskap som en union mellan en man och en kvinna. På så sätt ville ja-sidan cementera den traditionella beskrivningen av familjen.

Hbtq-organisationer, människorättsgrupper, progressiva sociala och politiska krafter uppmanade folk att bojkotta folkomröstningen. För att resultatet skulle bli giltigt, krävdes minst 30 procent valdeltagande. Så blev det inte. Enbart 20 procent deltog. Redan på söndagsnatten började glädjefester att firas, segern var ett faktum och ordet ”solidaritet” dominerade uttalanden.

”I slutet av denna kamp känner vi oss starkare, mer beslutsamma och mer enade”, skriver aktivisten Robert Rațiu.



Även om varken samkönade äktenskap eller partnerskap är tillåtna i Rumänien, innebär den könsneutrala definition i grundlagen möjlighet till en framtida ändring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV