Startsida - Nyheter

Mens och p-piller kan påverka träning och idrottsprestationer

– Man lägger upp träningsprogram över hela säsonger och följer formkurvor men enkla frågor som var idrottaren är i menstruationscykeln och om menstruationscykeln är regelbunden, upplevs som för privata, säger Lisbeth Wikström-Frisén till Sisu idrottsutbildarnas hemsida Tränarpasset.

Menscykelns effekt på idrottande kvinnor och transpersoner är fortfarande relativt outforskat. Men under de senaste åren har mensens effekt på prestation börjat lyftas av idrottare som bland andra tennisspelarna Heather Watson och Petra Kvitova.

När Heather Watson förlorade en match i Australian open i januari 2015 beskrev hon symtom som många kvinnor känner igen:

– Jag kände mig bara uppblåst och svag och inte så bra. Jag kämpade på planen för att ha energi och det funkar inte oavsett vem du spelar emot. Det är svårt nog när du är i form.

– Jag får en sådan dag eller ett par dagar när jag känner på det här sättet. Det är olyckligt att det kom i dag men jag hanterade det inte så bra, sade hon då.

Mens är det som åsyftas även om det inte nämns, kanske för att det är så tabubelagt som författarna till boken Kvinnor och träning menar – brittiska BBC har kallat det för idrottens sista tabu. Trots att Heather Watson inte specifikt talar om menstruation har det kommit att ses som en viktig vändpunkt, och den tidigare tennisspelaren Annabel Croft kallade henne ”modig” för sina kommentarer.

– Jag tror att kvinnor lider i tystnad vad gäller det här. Det har alltid varit ett tabubelagt ämne, sade hon till BBC.

Under Wimbledon samma år lyftes frågan under en presskonferens med tennisspelaren Petra Kvitova, hon fick då frågan om ”tjejsaker” påverkar tennisspelarna:

– Om vi måste spela match eller träna eller liknande så är det svårt, svarade hon, skriver the Telegraph.

I boken Kvinnor och träning som kom ut år 2017 tar författarna upp hur menscykelns olika hormoner kan påverka idrottsprestation i både positiv och negativ riktning, och att idrottaren kan välja att maximera sin träning under de två första veckorna av sin menscykel, den period då det östrogena hormonet dominerar då det sannolikt har en så kallad anabol eller uppbyggande effekt, till skillnad från progesteronet, som dominerar i de två sista veckorna i menscykeln, som ger motsatt effekt, så kallad katabol effekt.

Det saknas mycket kunskap kring hur PMS och p-piller inverkar på fysisk prestation och träning, men det finns i alla fall inget som pekar på att prestationen skulle försämras av p-piller, säger Lisbeth Wikström-Frisén till Tränarpasset.

– Det finns inte så många studier på det här området än tyvärr, men de studier som finns visar ingen negativ påverkan. Det har inte heller kunnat påvisats att idrottande kvinnor som har haft regelbunden menstruation skulle gå upp i vikt efter start med p-piller.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV