Startsida - Nyheter

Samband mellan psykisk ohälsa och hormonella preventivmedel

Unga kvinnor som tar hormonella preventivmedel får i större utsträckning antidepressiva och lugnande mediciner utskrivna. Men den nya studien tolkar inte bakomliggande orsaker. Över 800 000 svenska kvinnor i åldern 12–30 år innefattas i en ny observationsstudie publicerad i tidskriften Plos One.

– Det här området är underforskat. Kroppsliga biverkningar av p-piller har man forskat på, men psykiska biverkningar har man missat, säger forskaren Sofia Zettermark till TT.

Resultatet i studien visar ett samband mellan utskrift av antidepressiva eller lugnande medel och intag av hormonella preventivmedel för kvinnor mellan 12 och 19 år.

Med åldern minskar sambandet, för att försvinna helt för de kvinnor som lämnat tonåren. Studien har inkluderat alla typer av hormonella preventivmedel, även minipiller. Studien är en observationsstudie vilket innebär att det enbart går att uttolka samband men inte bakomliggande orsaker.

Studien är gjord av Sofia Zettermark tillsammans med Juan Merlo och Raquel Perez Vincete. Observationsstudien publicerades i den medicinska tidskriften Plos one i mars, 2018.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV