Startsida - Nyheter

Samkönade gifta par dubbelt diskriminerade i Sverige

Ett samkönat gift par från olika EU-länder som fött varsitt barn blir dubbelt diskriminerade av den svenska staten. Nu nekas ett brittiskt-svenskt par att få folkbokföra sitt ena barn och registrera barnets namn i Sverige, vilket i praktiken innebär att barnet inte får svenskt medborgarskap.

Samtidigt registreras inte den andra mamman som vårdnadshavare. I det här fallet är den ena mamman svensk medborgare och den andra brittisk. I Storbritannien registreras båda föräldrarna som vårdnadshavare till båda barnen, och båda barnen blir brittiska medborgare. I Sverige är det inte lika enkelt.

–Vi har fått veta att om vi kan visa en dom om adoption från Storbritannien så får vi bli registrerade föräldrar i folkbokföringen och vår son får svenskt medborgarskap. Men vi kan inte adoptera ett barn som vi redan är registrerade föräldrar till här i Storbritannien, det är en omöjlighet, säger paret om situationen i ett pressmeddelande från RFSL.

Beslutet togs först av Skatteverket och har överklagats till förvaltningsrätten som nu gått på Skatteverkets linje. RFSL har därför, med hjälp av juristen Kerstin Burman, överklagat beslutet vidare till Kammarrätten i Stockholm. Bland annat framhåller RFSL att Skatteverkets vägran att registrera barnet får betydelse för barnets medborgarskap, för frågor om arvsrätt och för praktiska situationer som om familjen befinner sig i Sverige och behöver uppsöka sjukvård.

–Vi trodde det var en självklarhet att även vårt andra barn skulle ses som vårt i Sverige, precis som i Storbritannien, och erhålla svenskt medborgarskap. Att Skatteverket menar att det inte finns någon relation mellan föräldrar och barn att registrera är väldigt kränkande och en omodern syn på vad familjer är. Men det är också en diskriminerande syn på familjeliv eftersom en icke-biologisk pappa hade fått sitt föräldraskap erkänt utan problem, säger paret vidare.

Utöver att barnet inte blivit svensk medborgare, kvarstår problemet att båda kvinnorna inte anses vara föräldrar i Skatteverkets ögon och därför inte kan registreras som vårdnadshavare till båda barnen i Sverige. Detta trots att de är gifta och i Storbritannien har vårdnaden om båda barnen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV