Sara Danius lämnar rollen som ständig sekreterare och även sin stol i Svenska akademien efter torsdagens möte som pågick i tre timmar, där det även beslutades att Katarina Frostenson avstår från att delta i akademiens arbete.
– Det var akademiens vilja, jag rättar mig efter det, sade Danius i ett kort uttalande inför en samlad mediekår utanför Börshuset som hon sedan lämnade i armkrok med akademiledamoten Sara Stridsberg.
I ett sms till Dagens nyheter skriver Stridsberg att hon stred för Sara Danius hela kvällen:
”Dealen i Akademien var att Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien, inte sin plats, om Sara Danius lämnar som ständig sekreterare. Jag grät på mötet.”
Stridsberg har tidigare aviserat att även hon överväger sin egen framtid i akademien, men beskriver läget som så pass upprört att hon vill vänta med närmare besked i frågan.
Att det framför allt blev Sara Danius som fick ta konsekvenserna av skandalerna kring den så kallade kulturprofilens sexuella trakasserier och övergrepp, likväl som jävssituationer och vänskapskorruption som tidigare ständige sekreterare sett genom fingrarna med har väckt starka reaktioner i alla former av medier, även internationellt.
”Föga anade man att de smakfulla snillena i Svenska Akademien skulle bli det gäng som tydligast av alla illustrerar vad #metoo egentligen handlar om”, skriver Sofia Mirjamsdotter i en ledare i Sundsvalls tidning.
”Även om Horace Engdahl står som någon sorts vinnare i den här striden om Svenska Akademien kommer han inte att göra det i historieböckerna. Geniförklarade kulturmän har tack och lov inte längre ensamrätt att skriva dem”, skriver Jonna Sima i Aftonbladet.
Många, i stor utsträckning kvinnor, uttrycker häpnad, ilska och förskräckelse över torsdagskvällens vändning i Svenska akademiens hantering av #metoo-skandalen, som pågått i decennier både utom och inom dess egna vägar. Hashtaggar som #inteminakademi #teamdanius #knytblus och #knytblusförsara florerar med uppmaningar om att på fredagen bära knytblus till stöd för Sara Danius från bland andra Camilla Wagner, grundare av jämställdhetsbyrån Klara K.
Svetlana Alexievich, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2015 säger till Svenska dagbladet att ”De som brutit mot reglerna behöver granskas” och att hon genom läsning av Fjodor Dostojevskij lärt sig att ”människan är en opålitlig varelse, så man behöver lagar och regler för kontroll så att detta inte upprepas”. Detta uttalande, bland många andras, citeras nu i en artikel i New York times