Startsida - Nyheter

Övriga partier måste hindra SD:s inflytande

– Vi är många som diskuterat vad ett ökat Sverigedemokratiskt inflytande kan innebära i praktiken. Svaren finns såklart inte bara att finna på riksplanet, utan även runt om i kommuner och landsting, säger Sandra Ehne, ordförande för RFSL, som tillsammans med RFSU:s ordförande Hans Linde lyft fram exempel på hur SD tydligt agerat mot exempelvis hbtq-personers rättigheter och aborträtten.

I en debattartikel som publicerades i Sydsvenskan under torsdagen gav RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne och RFSU:s förbundsordförande Hans Linde tydliga exempel på hur SD:s representanter agerat i svenska kommuner och landsting under de senaste åren.

Bland annat nämner de att SD har försökt begränsa aborträtten i flera landsting: i bland annat Kronoberg, Stockholm och Blekinge har motioner lagts om att införa rätt för vårdpersonal att vägra genomföra aborter. I Sörmland och Jönköping har SD försökt hindra ensamståendes lagliga rätt att få tillgång till assisterad befruktning. Och i Uppsala län och Örebro kommun har SD sagt nej till satsningar på sexualundervisning.

SD har tydligt agerat mot hbtq-personers rättigheter, tydliggör Ehne och Linde. I Nyköping sade SD förra året nej till att kommunen skulle stötta en lokal pridefestival. 2016 motsatte sig SD i Höganäs att kommunen flaggade med regnbågsflaggor på Internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi, IDAHOT, den 17 maj. I Härryda krävde SD i augusti att biblioteket skulle ta ner sina regnbågsflaggor som satt uppe i samband med den lokala pridefestivalen.

I region Skåne reserverade SD reserverade sig mot att den RFSL-verksamhet som arbetar med bland annat psykisk ohälsa, hedersrelaterat våld och hiv-prevention skulle få ekonomiskt stöd. I Malmö har SD motsatt sig hbtq-certifiering av kommunal verksamhet.

Ehne och Linde uppmanar nu övriga partier att inte agera på ett sådant sätt att SD får möjlighet att få genomslag för sin politik. I bland annat Hörby, Sölvesborg och Munkedal har Sverigedemokraterna redan fått tunga politiska poster, tack vare stöd från andra partier, påpekar de. Nu gäller det för övriga partier att stå upp för sina vallöften och sina värderingar för att säkerställa att alla har fortsatt möjlighet att leva sina liv ”så som vi själva väljer.”

I en kommentar till Feministiskt perspektiv säger Sandra Ehne:

– Vi är många som diskuterat vad ett ökat Sverigedemokratiskt inflytande kan innebära i praktiken. Svaren finns såklart inte bara att finna på riksplanet, utan även runt om i kommuner och landsting. Med den här artikeln vill vi peka på att rasistisk, sexistisk och hbtq-fientlig politik har reell inverkan på våra liv, i vardagen i hela Sverige.

Det fortsätter också att komma exempel på Sverigedemokraternas politik lokalt och vad den innebär för till exempel kvinnor och hbtq-personer framhåller hon:

– Bara häromdagen visade Sverigedemokraterna vad de står för i Lund genom att vilja stoppa kommunens mångfalds-, hbtq- och genusarbete med argumentet att ”människors sexuella läggning hör till privatlivet och ska inte gruppkategoriseras”.

– Både RFSL och RFSU har lokalföreningar runt om i hela landet och i RFSL möter vi offentliga och privata företrädare över hela landet till exempel i samband med att vi genomför hbtq-certifieringar. Självklart hör vi om och möter frustration över alla de politiker som inte bara tycker annorlunda än vad vi gör i sexualpolitiska frågor, utan aktivt motarbetar oss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV