Startsida - Nyheter

Nyheter

Serena Williams svarade på striktare klädkod med tyllkjol

Bara dagar efter att hennes tajta svarta helkroppsstrumpa kritiserats av det franska tennisförbundet bar tennisgiganten Serena Williams en svart tyllkjol i US open. Den nya klädkod som franska tennisförbundet aviserat – med motiveringen att spelare måste visa respekt – har kritiserats för att vara respektlös mot Williams och ett sätt att övervaka framför allt svarta kvinnors kroppar.

Tennisstjärnan Serena Williams, som hittills i sin karriär tagit 23 grandslam-titlar och som spelade Wimbledonfinal i somras endast tio månader efter att hon födde sitt första barn – hyllas efter att i måndags ha spelat i en svart tyllkjol i US opens första omgång. Klädvalet tolkas – trots att dräkten planerats åtminstone sedan i somras – som en reaktion på att det franska tennisförbundets ordförande Bernard Giudicelli i en intervju i förra veckan förklarade att French open kommer att anta striktare klädkoder för tävlingen till nästa år. Bernard Giudicelli menade att de tävlandes kläder gått för långt och att spelarna måste ”respektera idrotten och platsen”. Han nämnde Serena Williams klädsel i maj i år och sade att exempelvis den inte skulle tillåtas framöver.

När Serena Williams spelade finalen i French open i maj bar hon en tajt helkroppsdräkt i svart, inspirerad av filmen the Black panther. Då förklarade hon att hon kände sig som en krigarprinsessa från Marvelfilmens Wakanda i dräkten och att hon alltid velat vara en superhjälte. Men dräkten fungerade också som kompression för att förhindra att hon ska utveckla blodproppar något hon drabbats av tidigare, inte minst efter förlossningen av hennes dotter för ett år sedan då hon fick blodproppar i lungorna och var nära att dö. Bara dagar efter beskedet från French opens ordförande tävlade hon alltså i en svart tyllkjol med en tajt kroppstrumpa under, designad av Virgil Abloh. Hon vann matchen i US open mot Magda Linette från Polen i två set med siffrorna 6-4 och 6-0, och efter att ha besegrat tyska Carina Witthoeft på onsdagen kommer hon att möta systern Venus Williams på fredag.

”Klädkoden respektlös mot Williams”

Under en presskonferens förklarade Serena Williams i veckan att det inte finns någon konflikt mellan henne och Bernard Giudicelli, samt öste lovord över honom. Och i en annan kommentar förklarade hon humoristiskt att modekänslan förbjuder henne att komma i samma utstyrsel två gånger. Det är inte ovanligt med klädkoder inom elitidrotten och Bernard Giudicelli förklarade att klädkoden för French open inte kommer att bli lika strikt som under Wimbledon i Storbritannien, där tävlande måste tävla i nästan uteslutande vitt. Men klädkoden har, inte minst på sociala medier kritiserats för att vara både rasistisk och sexistisk.

Bernard Giudicellis uttalande har kritiserats av bland andra tennisikonen, tillika förkämpen för kvinnors rättigheter inom tennisen och en av grundarna till damernas WTA-tour, Billie Jean King som skriver på Twitter att det är dags att sluta övervaka kvinnors klädsel och kroppar: ”Övervakningen av kvinnors kroppar måste få ett slut. Den ’respekt’ som det finns ett behov av är den exceptionella talang som Serena Williams bidrar med till idrotten. Att kritisera vad hon har för kläder när hon arbetar är det som verkligen är respektlöst.”, skrev Billie Jean King i lördags.

I en krönika i the Guardian skriver Chitra Ramaswamy att klädkoden i sig inte är direkt rasistisk men att svarta kvinnor bedöms på ett annat sätt än vita kvinnor och att deras kroppar ofta utmålas som problematiska. Chitra Ramaswamy pekar på att franska förbundets klädkod kommer i ett sammanhang där Serena Williams under många år har hånats för sin fysik, eller som då en kommentator för ett radioprogram i USA menade att både Serena Williams och Venus Williams hade för mycket muskler för att kunna anses vara kvinnor.

Ofta drabbats av rasism

Långt innan Serena och Venus Williams slog igenom blev Arthur Ashe och Althea Gibson föregångare för svarta och andra icke-vita tennisspelare i en annars väldigt vit idrott. Gibson var den första svarta kvinnan att spela inom den internationella tennisen, och den första svarta spelaren att vinna en singeltitel i Wimbledon 1957. På grund av rasism och segregering dröjde det till 1950-talet innan Gibson fick tävla i de amerikanska mästerskapet, och hon blev då den första svarta spelaren att vinna det. På Instagram har Serena Williams hyllat och tackat Gibson för att hon banat vägen för alla svarta och andra icke-vita kvinnor.

Systrarna Williams har i sin tur banat väg för en helt ny generation av unga svarta tennisspelare, och även inspirerat många utövare av andra idrotter. Under deras karriär har de mött rasism och negativ särbehandling, från motståndare, publik och även arrangörer. Ett känt exempel är behandlingen under turneringen i Indian Wells i Kalifornien 2001 då pappan Richard Williams möttes av öppen rasism och dödshot på läktaren efter att Venus Williams dragit sig ur en match mot systern på grund av en skada, och Serena Williams möttes av utdragna burop. Besviken över detta och bristande ansvar från arrangörerna svor Serena Williams på att aldrig spela där igen. Efter 14 år omprövade hon sitt beslut och spelade där på nytt och möttes då av en stående ovation.

I en intervju med Lonnie Rashid Lynn Jr (känd som rapparen Common) som hon tidigare varit tillsammans med, i sportkanalen ESPN 2016 fick Serena Williams frågor om hur hon har hanterat att vara en av få svarta kvinnor inom tennisen och hon svarade då att hon är så fokuserad på sitt hantverk att hon stänger ute allt annat och att hon redan som 17-åring slutade läsa artiklar om sig själv.

Inspireras av Maya Angelou

I intervjun berättar hon om oron som vuxit fram efter de många uppmärksammade dödsskjutningarna av obeväpnade svarta män av polisen i USA, om känslan att spela i Wimbledon och samtidigt läsa om en ny dödsskjutning av en ung svart man i USA, och att hon till och med tänkt att hon hellre ville ha en dotter än en son av just det skälet:

– Det faktum att jag ens tänkt på det sättet 2016…varför måste jag ens tänka så?

I samma intervju berättade hon om hur hennes föräldrar lärt henne att känna till sin egen historia och hur funnit inspiration i poeten och medborgarrättsaktivisten Maya Angelou, och hur hon hanterat hatiska påhopp på sin starka fysik:

– Jag kan inte låta det påverka mig eller få mig nedstämd på något sätt. Ja, det fanns en tid då jag inte kände mig helt bekväm över min kropp för jag kände det som att jag var för stark. Men så tänkte jag efter: ’Men vem säger att jag är för stark?’ Den här kroppen har gett mig möjligheten att vara den bästa spelaren jag kan vara, det är underbart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV