Nyheter

Simone Biles uppmärksammade offer för sexuella övergrepp

Gymnasten Simone Biles blev i söndags amerikansk mästare efter att ha besegrat sina motståndare och vunnit guld i alla fem grenarna. Hon gjorde det i en egendesignad gymnastikdräkt i blågrönt som hon tagit fram för att uppmärksamma alla de som faller offer för sexuella förövare – blågrönt är den färg som används för överlevare av sexuella övergrepp i USA.

Simone Biles tog under 2017 paus från gymnastiken och i januari i år var hon en av många gymnaster som gav sitt vittnesmål i domstolsöverläggningarna som hölls för att avgöra Larry Nassars straff. Nassar dömdes sedan i februari till mellan 45 och 175 års fängelse för sexuella övergrepp. Nassar var tidigare landslagsläkare för USA:s gymnastikförbund och idrottsläkare vid Michigan state university och använde sin position för att begå övergreppen under två decennier. I en uppmärksammad domstolsförhandling där domare Rosemarie Aquilina upplät salen till alla som ville berätta, vittnade fler än 150 gymnaster om hur Larry Nassar utsatt dem för sexuella övergrepp.

I samband med detta publicerade Simone Biles ett brev där hon bland annat skrev: ”Allt för länge har jag frågat mig: Var jag för naiv? Var det mitt fel? Jag vet nu svaret på frågorna: Nej. Nej, det var inte mitt fel. Nej, jag tänker inte längre bära den skuld som tillhör Larry Nassar, USAG [USA Gymnastics] och andra. Det är oerhört svårt att behöva återuppleva händelserna och det får mitt hjärta att brista än mer att veta att när jag jobbar för att uppnå mitt mål att tävla i Tokyo 2020 så kommer jag att bli tvungen att återvända till samma träningsanläggning som övergreppen ägde rum i.”


Nassar har överklagat strafflängden

Simone Biles tog fyra guld och ett brons i gymnastik under OS i Rio de Janeiro 2016 då hon tillsammans med lagkamraterna Gabby Douglas och Laurie Hernandez också bidrog till större mångfald inom elitgymnastiken som länge varit dominerad av vita personer. I samband med segern i söndags då hon alltså vann i alla fem gymnastikgrenarna blev hon den andra gymnasten i USA någonsin att göra det för femte gången och detta kort efter att hon gjort comeback.

Den blågröna dräkten var en hyllning till alla de som utsatts för sexuella övergrepp – överlevarna. Överlevare av sexuella övergrepp har också hyllats av en grupp studenter vid Michigan state university där Nassar var anställd fram till 2016 som under våren sjösatte kampanjen Go teal (ung. bli blågrön) där alla de 156 kvinnor som berättade hur de drabbats av Nassars övergrepp i vintras uppmärksammas.

I maj i år kom Michigan state university fram till en förlikning om 425 miljoner dollar med 332 personer som stämt universitetet för att de utsatts av Nassar under hans tid vid universitetet. I slutet av juli krävde Larry Nassar att få sitt straff prövat av en annan domare. Hans advokater anser att själva sakfrågan – strafflängden – kom i skymundan då domare Aquilina tog så tydlig ställning för de utsatta kvinnorna och därmed inte förhållit sig neutral gentemot Nassar. Enligt New York times kommenterar domare Aquilina inte Nassars begäran om ny straffprövning förrän det har prövats i alla instanser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV