Startsida - Nyheter

Socialstyrelsens riktlinjer för endometriosvård publicerade

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för endometriosvård samt försäkringsmedicinskt beslutsstöd har nu publicerats. 44 rekommendationer för diagnostik och behandling ingår. Socialstyrelsen lyfter bland annat fram vikten av att tidigt få vård och komma i behandling, samt betonar vikten att svår mensvärk, vilket kan vara tecken på endometrios, inte normaliseras. En av rekommendationerna är att hälso- och sjukvården ska erbjuda tillgång till ett multiprofessionellt team åt ”personer med endometrios och behov av särskilt stöd”. Multiprofessionella team kan bestå av en gynekolog, smärtspecialist, kurator och fysioterapeut. Rekommendationerna behandlar också smärtlindring i form av Tens, olika former av hormonell behandling samt individanpassad fysisk aktivitet för att lindra smärta bland annat. Endometrios är en sjukdom som drabbar kvinnor, ickebinära och transpersoner och det tar i genomsnitt i åtta år för en drabbad att få diagnos, detta då sjukdomen är svår att diagnosticera och att kunskapen kring sjukdomen har varit låg.

Patientföreningen Endometriosföreningen har länge arbetat för att få fram nationella riktlinjer och riktlinjerna gick ut på remiss i mars i år. Riktlinjerna ska fungera som hjälpmedel för politiker, verksamhetschefer inom vården och tjänstemän, det vill säga alla som ”fattar beslut om hur resurserna ska fördelas inom vård av personer med endometrios” som Socialstyrelsen skriver. Det rör sig alltså inte om konkreta vårdprogram utan utgör en baslinjenivå för vården. I samband med ett föredrag i våras var Endometriosföreningens Elisabet Andersson positiv till riktlinjerna:

– Det mesta är bör-krav, det vill säga det ska finnas. Personligen är jag väldigt nöjd även om jag ännu inte har detaljläst allt, sade hon då.

Tillsammans med riktlinjerna släpps också utbildningsmaterial med fokus på elevhälsan i skolorna – allt i syfte att fånga upp unga som visar symtom på endometrios så tidigt som möjligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV