På torsdagen friades fem män från Sevilla anklagade för en gruppvåldtäkt den 7 juli förra året, under San Fermin-festivalen i Pamplona, från brottsrubriceringen våldtäkt. Gruppen, som går under epitetet ”la manada” (ungefär ”besättningen”) dömdes för upprepade, planerade sexuellt utnyttjande till nio års fängelse vardera. Åklagaren hade yrkat på 22 år och tio månader för våldtäkt, men domarna valde den mildare brottsrubriceringen med lägre straffskala. Detta med utgångspunkt från deras bedömning att förövarna vare sig använt våld eller hot.
Domaren Ricardo González hade till skillnad från övriga domare därtill velat fria helt och gick hårt åt den 18-åriga målsäganden under rättegången. De tio år äldre gärningsmännen hade skickat meddelanden via Whatsapp där de planerade övergreppet, som de själva filmade, och även skrivit till varandra om det efteråt. I en avvikande mening skriver González att han inte kunde uppfatta något annat än feststämning och menade bland annat att offret framstod som avslappnad i filmen.
Gator och torg runt om i hela Spanien fylldes av folk under torsdagens eftermiddag och kväll sedan domstolens ordförande, José Fransisco Cobo, läst upp domen klockan 13. Spanska El Diario beskriver det som feministers organiserade ilska, och ett kollektivt skri av raseri.
Tusentals personer tågade genom gamla stan i Pamplona, med samma slagord som i andra städer: ”det är inte utnyttjande, det är våldtäkt”. Bland ropen i manifestationerna runtom i Spanien, i Madrid, Valencia, Sevilla, Bilbao med fler städer hör också ”Du är inte ensam, vi älskar dig”, ”Ensam, full, jag vill komma hem”, ”Lugn, syster, här är din besättning”, ”Jag tror på dig”, ”Rör de en, rör de oss alla”, ”Här är vi, feministerna” och ”Sexistisk rättvisa”. På ett plakat har en av demonstranterna i Madrid skrivit: ”Ni har svårare för att döma än att begå våldtäkt”.
Bland de intervjuade i El Diario hörs röster som fäster stor betydelse vid den stora mobiliseringen på 8 mars i år då sex miljoner strejkade för kvinnors rättigheter, och menar att ungdomar har anslutit sig till feminismen på ett sätt som inte hänt tidigare och som gett ny kraft åt rörelsen.