Nyheter

Spanien på väg att införa samtyckeslagstiftning

I kölvattnet av mobiliseringarna efter en uppmärksammad gruppvåldtäktsdom föreslår Spaniens regering förändringar i sexualbrottslagstiftningen. Avsikten är att sexuella relationer utan samtycke ska definieras som övergrepp, rapporterar Newsmavens.

Enligt Maria R SahuquilloEl País har mottagandet bland juridiska experter varit ljummet. De menar att nuvarande lagstiftning redan klargör att sex utan samtycke är ett brott. Men regeringen anser inte att det räcker. Vice premiärminister Carmen Calvo har framhållit att med lagändringen ska domares egna tolkningar inte ska kunna avgöra sexualbrottsmål. Den nya lagstiftningen ska gå från ”nej betyder nej” till att klargöra att ”bara ja betyder ja”.

För att uppnå avsikterna kommer regeringen att låta en grupp feministiska, rättsliga experter utreda reformen. Tyskland, Storbritannien och nu även Sverige, har redan infört liknande, samtyckesbaserade regleringar i enlighet med Europarådet för de mänskliga rättigheternas Istanbulkonvention, som Spanien ratificerade 2014.

Socialdemokratiska PSOE tillträdde regeringsmakten i juni, sedan konservativa premiärministern Mariano Rajoy förlorat en förtroendeomröstning i kongressen, och har med elva kvinnor på centrala ministerposter kallats den mest könsbalanserade i historien.

Carmen Calvo är förutom vice premiärminister ansvarig för jämställdhetsfrågor, ett sätt att höja frågans status för premiärminister Pedro Sánchez som kallat feminismen en pelare för sin regering, inte bara när det gäller representation utan även genom att låta alla politiska förslag präglas av ett genusperspektiv.

Det första lagstiftningsinitiativ som PSOE lade fram i kongressen efter regeringstillträdet handlar om att genusutbilda rättsväsendet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV