Spanien reformerade nyligen lagen som ska stödja kvinnor som utsatts för våld, bland annat i rättsprocessen. Men så länge resurser för att genomföra förändringarna saknas tvivlar våldsforskaren María Acale Sánchez på att de kraftfulla lagstiftningsåtgärderna kommer få önskad effekt.
Våld mot kvinnor är en prioriterad fråga i Spanien. Sedan 2004 finns en unik lag som innebär ett omfattande skydd till kvinnor som utsatts för partnervåld. 2017 utökades detta skydd till att gälla samtliga kvinnor som utsätts för könsrelaterat våld. Men den nya reformen är än så länge tandlös.
– Vi har inte längre det där beteendet i Spanien då det är kvinnan som får stå till svars vid en våldtäktsrättegång och svara på frågor om hur hon var klädd och varför hon var ensam ute, etcetera.
Det säger professor María Acale Sánchez, vid juridiska fakulteten på Cádiz universitet, som har forskat om mäns våld mot kvinnor i över 20 år. Acale Sánchez hänvisar till är de särskilda domstolarna i landet som enbart utreder just frågan om parnervåld.
Dessa domstolar, drygt 100 i landet, tillsattes i kölvattnet av 2004 års lag. Den genomgripande lagen om könsrelaterat våld innebär att alla kvinnor som utsätts för våld av sin partner rubriceras som offer för partnervåld och har rätt till skydd i form av juridiska och ekonomiska rättigheter för sig själv och sina barn.
– Alla nämndemän, tjänstemän och domare som arbetar i dessa domstolar är skolade i genus- och jämställdhetsfrågor, så det förekommer inte att kvinnorna där utsätts för ytterligare belastning i form av kränkande utfrågning, säger Acale Sánchez.
Dessa domstolar, som enbart prövar mäns våld mot kvinnor, tar dock bara emot de kvinnor som inkluderas i 2004 års lag, kvinnor som alltså varit utsatta av sin partner. Kvinnor som fallit offer för våld av någon man som kvinnan inte har någon relation till åtnjuter inte samma form av skydd och deras fall prövas inte heller i de särskilda domstolarna.
– Det är naturligtvis ett problem. Alla kvinnor som faller offer för könsrelaterat våld ska åtnjuta samma skydd och rättigheter. Det handlar om en diskrimineringsfråga, säger Acale Sánchez, när vi möts inne i hennes tjänsterum i Jerez de la Frontera i Andalusien.
– Fallen för alla andra kvinnor som varit utsatta för våld av en man de inte har en relation med har hittills prövats i de vanliga domstolarna. Och där råder ofta sedvanlig kränkande utfrågning av den drabbade kvinnan, fortsätter hon.
Tandlös lagreform
I augusti 2017 genomförde Spaniens parlament en avgörande förändring i lagen från 2004. Lagen ska nu inkludera alla kvinnor som har utsatts för sexuellt eller könsrelaterat våld. Det vill säga: varje kvinna som utsätts för våld av en man ska åtnjuta samma rättigheter som de som drabbas av partnervåld. Dessa rättigheter inkluderar gratis advokat, rätt till nytt boende, rättigheter för den drabbades barn och annat.
Men Acale Sánchez ser inte särskilt ljust på framtiden. Och trots att den nya reformen är antagen och på plats menar hon att den är helt verkningslös.
– Det behövs pengar för att implementera den här reformen. Pengar som inte finns, eller som i alla fall inte kommer användas till detta. På så vis blir reformen tandlös. Den finns inskriven i lagen, men den verkar inte, säger Acale Sánchez.
Långsiktigt ser hon dock att lagen från 2004 har fört mycket gott med sig. Det finns ett annat självförtroende i spanska kvinnor i dag, jämfört med för 20 år sedan.
– Innan 2004 visste alla att poliserna klappade de anmälande kvinnorna på huvudet, men så är det inte längre. I dag vet de att det kan bli trodda, och att det finns hjälp att få.