Startsida - Nyheter

Specialistsjuksköterskor kan ta över

Vid kroniska och vissa akuta fysiska problem ger specialistsjuksköterskor lika bra, eller till och med bättre vård jämfört med primärvårdsläkare. Det visar en studiesammanställning som det oberoende forskarnätverket Cochrane gjort.

– Det är mycket positiva nyheter, för då kan läkarna ägna mer tid åt att att fokusera på komplicerade fall, säger Miranda Laurant, huvudförfattare till Cochrane Review, i ett pressmeddelande.

Studien visar att besöken är lite längre och att återbesöken något fler, jämfört med läkarbesök, samt att patienten är nöjdare. Varken förskrivningar eller antalet prover ökar.

18 randomiserade studier ingår i utvärderingen varav en svensk, övriga är hämtade från USA, Kanada, Storbritannien och Nederländerna.

En befolkning med allt fler äldre, många multisjuka patienter med kroniska sjukdomar samt ett ökat fokus på förebyggande vård gör att allt fler länder söker nya lösningar på hur man ska kunna ge patienterna den bästa vården.

Fler länder än Sverige vill flytta delar av vården från sjukhusen till primärvården och prövar om inte sjuksköterskor kan ta över delar av de uppgifter som traditionellt sköts av läkare.

Det skulle öka tillgängligheten, effektiviteten och, som studien visar, vårdkvaliteten.

Källa: Dagens Medicin och Vårdfokus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV