Tre av fyra väljare eller 76 procent anser att sjuksköterskor behöver ges klart högre löner för att råda bot på sjuksköterskebristen och 53 procent kan tänka sig betala mer i skatt om pengarna öronmärks till högre lön för vårdpersonal.
Det visar en ny opinionsundersökning som Vårdförbundet beställt av Novus. För att utmaningarna inom hälso- och sjukvården. Arbetsgivarnas svårigheter att rekrytera och behålla sjuksköterskor och barnmorskor är en av de största utmaningarna för vården, enligt Vårdförbundet som menar att lönerna måste höjas för att säkra tillgången på personal och kompetens.
– Brist på personal med rätt kompetens, inte minst barnmorskor och sjuksköterskor, är en av de största orsakerna till dagens vårdköer. Så länge lönen är flera tusenlappar lägre än för andra yrken med jämförbar utbildningslängd, är höjd lön avgörande för att locka och behålla personal. I dag tjänar en civilingenjör 31 procent mer i lön under ett yrkesliv än en barnmorska, trots att det är yrken med motsvarande krav på fördjupad högskolekompetens, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande i ett pressmeddelande.
Även jämfört med andra yrkesgrupper är väljarna angelägna om att just sjuksköterskors löner ska höjas. Nu kräver förbundet att staten tar ansvar för en satsning som stegvis över en femårsperiod ger alla specialistsjuksköterskor och barnmorskor 10 000 kronor mer, och avancerade specialistsjuksköterskor 15 000 kronor mer i månadslön.
– Den långa akademiska utbildningen måste löna sig. Det är dags att uppgradera vårdyrket så att sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och annan vårdpersonal ges rätt förutsättningar att göra sitt jobb och vill stanna i vården, säger Sineva Ribeiro.