Startsida - Nyheter

Största strejken hittills för likalön i Storbritannien

– Likalön är ingen gåva att skänka, den är våra medlemmars rättighet och ett krav. 8 000 av våra medlemmar har strejkat i dag eftersom de har förlorat hoppet att kravet möts, säger Rhea Wolfson, en fackföreningsaktivist från GMB-facket till the Guardian i samband med den enligt tidningen hittills största strejken för likalön i Storbritannien den 23-24 oktober.

Kommunanställda i Glasgow som arbetar inom städ, de flesta kvinnor, får 3 pund mindre per arbetstimme än männen inom mansdominerade delar av städbranschen som gatustädning och sophämtning.

Dag två spreds strejken i staden och många inom andra yrkesgrupper anslöt genom att vägra bryta mot blockaden. Män som arbetar som gatustädare, gatuarbetare och inom sophämtning visade solidaritet genom att vägra bryta blockaden och gick inte till sina jobb. Strejken ledde dessutom till att skolor och förskolor stängdes.

Strejken varade 48 timmar och fackliga företrädare hotas nu av straff för att de organiserade blockad och olovlig strejk. Förhandlingar om kvinnors krav på likalön pågår mellan facken och kommunen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV