Startsida - Nyheter

Strejken i Ahvaz fortsätter trots massarresteringar

Arbetarna vid stålindustrin Ahvaz har strejkat i 38 dagar och genomfört dagliga demonstrationer i staden Ahvaz i sydvästra Iran. Vid tvåtiden, natten till måndagen genomförde säkerhetspolisen razzior och grep tiotals arbetaraktivister i sina hem. Sammanlagt har 42 personer gripits under de senaste dagarna enligt Human rights activists news agency (HRANA). Trots massarresteringarna gick de strejkande ut på gatorna och krävde frigivning av de arresterade på strejkens 38:e dag medan tungt beväpnade polisstyrkor försökte hindra dem att marschera.

Stålindustrin i Ahvaz har 3 500 anställda som kräver omedelbar utbetalning av sina löner, som uteblivit i fyra månader, och framför en rad krav och förslag för bättre arbetsvillkor.

Medan strejken i stålindustrin fortsätter, har sockerindustrin Haft Tapehs ägare i staden Shush lyckats att splittra arbetarkommittén genom arresteringar och hot. Enligt uppgifter fortsätter dock en mindre grupp av arbetarna att strejka, medan de flesta har gått tillbaka till sina arbeten.

En av de gripna under den senaste månaden är Asal Mohammadi. Hon greps i samband med Haft Tapeh-strejken och enligt arbetarorganisationer och anhöriga är hon fortfarande häktad, under tortyr och förhör.

Samtidigt pågår mindre protester i olika delar av landet. Senast samlades ett antal pensionerade kvinnor i staden Rasht i norra Iran. De ropade även slagord i solidaritet med de strejkande industriarbetarna. Pensionärerna, som förlorat sina besparingar på grund av korruption, protesterar nästan dagligen på olika orter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV