Startsida - Nyheter

Sundhage-stipendiet gick till Moa Anderssons minnesfond

På söndagen delades Pia Sundhages stipendium ut för första gången. Stipendiet går till Moa Anderssons minnesfond. Moa Andersson började spela fotboll som sexåring, och var vid sin bortgång blott 19 år gammal både spelare och ledare i Virserums SGF, hon var hängiven idrotten och brann för framför allt ungdomsidrotten. Tanken är att Pia Sundhage-stipendiet till minnesfonden ska stötta flickfotbollen i Virserum.

– Vi fick många fina och välförtjänta ansökningar, men vi fastande till slut för Moa Anderssons insats för flickfotbollen, hennes öde och den minnesfond som hennes föräldrar startat. Så det är med stor stolthet jag delar ut detta första stipendiet, säger Pia Sundhage till Svenska fotbollförbundets hemsida, svenskfotboll.se.

– Fotbollen ger så mycket till samhället, och de flesta spelarna kommer från mindre föreningar från början. Jag vill att fler tjejer ska få chansen att utvecklas och bli så bra som möjligt, som spelare eller ledare, men framförallt ha kul med sin fotboll. När jag började fanns inte flickfotboll på samma sätt, och det här ger mig möjlighet att stötta olika delar med stipendiet, fortsätter hon och syftar på att hon själv när hon började spela fotboll fick spela i killag och ibland kallades Pelle för att det inte skulle framgå att hon var tjej.


”Fantastiskt stipendium”

Det var på Fotbollsgalan hösten 2017, i samband med att Pia Sundhage tilldelades Fotbollskanalens hederspris, som Svenska fotbollförbundet och Svenska spel tillkännagav att de ger en halv miljon kronor som ska delas ut till eldsjälar inom damfotbollen i form av stipendium i Pia Sundhages namn under de kommande åren. Priset delades alltså ut för första gången på Arlanda i söndags då Pia Sundhage som numera är förbundskapten för F17-landslaget var på väg till Frankrike för EM-kval. På plats för att ta emot stipendiet fanns Moa Anderssons familj, Carin Närklin Andersson, Kent Andersson och Mimmi Andersson:

– Moa var fantastisk med sin fotboll, började spela som sexåring, hon startade två flicklag sista året hon levde, hon hjälpte nyanlända att vara med och hon levde för sin fotboll. Det här är ett fantastiskt stipendium och vi ska verkligen använda de här 50 000 kronorna för utvecklingen av flickfotbollen i Virserum, säger hennes pappa Kent Andersson till svenskfotboll.se.

Moa Anderssons minnesfond startades av familjen efter hennes död i mars 2017 tillsammans med Virserum SGF och i höstas delade fonden ut de första stipendierna. Wille Thel och Selma Selimovic fick vardera tusen kronor i stipendium för sina insatser för laget Virserum SGF, i Moa Anderssons anda. I slutet av januari i år höll Virserum SGF:s hockeylag en minnesmatch för Moa Andersson – som också var en stor hockeysupporter – och laget skänkte hälften av intäkterna från matchen till minnesfonden. Under matchen delades också ett stipendium ut från minnesfonden till en ung hockeyspelare.

– Moa levde verkligen för ungdomsidrotten i Virserum. Hon var med och startade två flicklag varav hon var tränare för det ena. Hon var också med och startade upp ett damlag som var igång i ett par år, sade Kent Andersson till Dagens Hultsfred i januari i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV