Prenumerera

Logga in

Svenska Filminstitutet stryker krav på normkreativitet

I november förra året rapporterade Kulturnyheterna om att Svenska filminstitutet skulle börja kräva jämställdhets-certifikat innan de betalade ut stöd. Kravet på så kallade ”green cards” infördes som en reaktion på de tusentals vittnesmål om sexism och övergrepp i film, teater och tv-branschen som kom fram under #tystnadtagning. Green carden skulle fungera som en slags certifiering av filmbolag, som visar att bolagen arbetar med och utbildar kring jämställdhet, normkreativitet och arbetsmiljöfrågor. Men efter att certifikaten under den senaste veckan kritiserats för att vara för styrande har Svenska Filminstitutet backat och bland annat strukit ordet ”normkreativitet” som en del av kravet.

Efter att bland annat Eva Hamilton, ordföranden för branschorganisationen Film & TV-producenterna, skrivit ett öppet brev som hårt kritiserade jämställdhets-certifikatet har certifikatet förändrats. Förändringen innebär också att andra kunskaper om arbetsmiljö och jämställdhet kan räknas än bara just ett certifikat genom endagsutbildning med Svenska Filminstitutet. Men certifikatet finns fortfarande kvar, något som Hamilton inte är nöjd med, enligt Kulturnyheterna.

– Vi har förtydligat eftersom det ledde tankarna helt fel. Vi avsåg från början att arbetet runt en filminspelning ska präglas av icke-diskriminering, och därför har vi förtydligat detta, säger Svenska filminstitutets vd Anna Serner till Kulturnyheterna.

– Det är inte ett krav att man måste gå utbildningen. Vi kommer också acceptera motsvarande utbildningar, eller uppvisad kunskap jämförbar med en annan utbildning, säger Anna Serner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV