Startsida - Nyheter

Svenska fotbollförbundet träffade ryska MR-aktivister

I skuggan av de svenska fotbollsframgångarna i herrfotbolls-VM i Ryssland har Svenska fotbollförbundet (SvFF) också träffat företrädare för två ryska människorättsorganisationer. SvFF har sedan i våras samarbetat med den Stockholmsbaserade människorättsorganisationen Civil rights defenders för att informera ledning, spelare och personal om läget för mänskliga rättigheter i Ryssland inför VM. Tillsammans med Civil rights defenders har SvFF nu träffat Anna Dobrovolskaya, verkställande chef för Memorial och Albert Kuznetzov, jurist på Kommittén mot tortyr. Memorial är en av landets största och äldsta människorättsorganisationer som jobbar med politiska fångar bland annat och Memorials chef i Tjetjenien Oyub Titiev greps i januari i år och har hållits fängslad sedan dess, anklagad för narkotikabrott – falska anklagelser om narkotikabrott är något tjetjenska myndigheter enligt Human rights watch ofta använder mot regimkritiker.

– Vi är mycket tacksamma för möjligheten att träffa SvFF. Vi arbetar dagligen med att sprida information om situationen i Ryssland, inte minst i Tjetjenien. Ett viktigt fall att lyfta är till exempel det med Oyub Titiev – Memorials chef i Tjetjenien – som sitter frihetsberövad på falska grunder och riskerar upp till 10 år i fängelse. Mötet gav oss en möjlighet att tala till en bredare publik och vi är glada att SvFF visat intresse att lyssna, säger Anna Dobrovolskaya, skriver Civil righs defenders på sin hemsida.

Med på mötet med de två ryska människorättsaktivisterna var Andreas Jansson, kommunikationschef på SvFF, Göran Havik, projektledare för internationella evenemang för SvFF, liksom Anders L Pettersson, chef för Civil Rights Defenders. Dessutom deltog Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare som var glad över att mötet:

– Jag är mycket tacksam över att detta möte gick att genomföra. Att få ta del av och höra Anna och Albert berätta om sin kamp för mänskliga fri- och rättigheter var både lärorikt och gripande. Det vi själva många gånger tar för givet och anser vara självklart är inte det för alla andra. Om vi inom fotbollen på något sätt kan bidra till att synliggöra och uppmärksamma kampen för mänskliga rättigheter så är det bra. Jag känner en stor respekt och beundran för deras mod och engagemang – de är starka förebilder och gör ett livsviktigt arbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV