Startsida - Nyheter

Sverige försvarade guldet i EM i truppgymnastik

I truppgymnastik tävlar varje lag i tre grenar – fristående, tumbling (volter), och trampett. Damerna inledde med trampett och fick då tävlingsdagens högsta poäng, 18,250. I fristående fick de ännu högre poäng, 21,200. Trots detta ledde Island efter två grenar, rapporterar Gymnastikförbundet på sin hemsida, men då Sverige gjorde en stark insats i tumbling gick svenskorna förbi och knep guldet före Island.

– Det känns helt fantastisk! Jag är nog mest nöjd med tumblingen. Trots att vi hade ganska mycket press på oss efter en miss i trampett och en i friståendet tog vi oss samman och levererade som vi skulle, säger Victoria Larsson till gymnastik.se

Victoria Larsson gjorde sin första EM-tävling sedan 2012.

Redan tidigare under lördagen hade Sverige tagit guld i mixat lag – detta trots en skada i första grenen: Fanny Törngren fick utgå och reserven Claudia Blomqvist hoppade in för de två resterande grenarna.

– Jag är väldigt glad, kan inte riktigt beskriva känslan, men vi har vi har tävlat som kungar i dag. När jag fick hoppa in efter hoppet blev det först lite panik, men jag har ju tränat på det här, så sen blev det ok. Jag är väldigt, väldigt nöjd, säger Claudia Blomqvist i ett pressmeddelande.


Framgångar även för juniorerna

På fredagen tog även juniorerna guld i truppgymnastik. Det var första gången juniorerna deltog och syftet var framför allt att få erfarenhet:

– Det känns så bra i dag. Juniorerna har visat fantastiskt fina prestationer och vi är så stolta över dem. Vi har tränarteams som verkligen fokuserat på den individuella utvecklingen och det har lett till dagens resultat, säger förbundskapten Tova Sörén till gymnastik.se.

Juniorherrarna tog ett silver, efter Danmark som tog guldet. Även det mixade juniorlaget tog ett silver.

Sverige har länge varit dominerande inom truppgymnastiken tillsammans med just Island, liksom Danmark. Det var i de nordiska länderna som idrotten föddes i och utvecklades på 1970-talet. Idrotten kräver såväl individuell talang som samarbete och att ha en stark och bra lagkänsla är en viktig framgångsfaktor. De första SM-finalerna hölls på 1980-talet och i dag finns det omkring 19 000 licensierade trupptävlingsgymnaster.

EM i truppgymnastik drog igång den 15 oktober och avslutades på söndagen i Odivelas i Portugal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV