Startsida - Nyheter

FN:s kärnvapenkonvention inget hinder för svensk export

I rapporten The treaty on the prohibition of nuclear weapons: Implications for Sweden’s imports and exports of nuclear material and items kommer Stuart Casey-Maslen, professor i folkrätt vid universitetet i Pretoria, Sydafrika, fram till att Sverige kan ansluta sig till FN:s konventions om ett förbud mot kärnvapen utan att landets export påverkas. Detta förutsatt att Sverige inte medvetet exporterar material som ska användas för kärnvapen.

Rapporten är den andra i en serie av Svenska läkare mot kärnvapen och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) som utforskar innebörden av ett svenskt tillträde till kärnvapenkonventionen. En aspekt som har lyfts i samhällsdebatten är hur svensk export av produkter med dubbla användningsområden skulle påverkas. Enligt Casey-Maslens rapport är mycket av det som förbjuds i kärnvapenkonventionen också förbjudet inom icke-spridningsavtalet (NPT) som Sverige redan undertecknat.

– Det som krävs i kärnvapenkonventionen är inte något nytt för nedrustningsavtal. Och frågan vi ställer oss är om det är särskilt kontroversiellt att eventuellt behöva avbryta handel med varor för kärnvapenproduktion, är det en verksamhet Sverige vill stödja? säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen.

– Som rapporten tydligt klargör kan Sverige signera FN:s kärnvapenkonvention, det handlar om politisk vilja. Sverige har ett val, att gå med i konventionen och stå på rätt sida av historien eller understödja utvecklingen av kärnvapen. Svaret borde vara enkelt, säger Malin Nilsson, generalsekreterare på IKFF.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV