Startsida - Nyheter

Sverige toppar index för global utveckling

På tisdagen presenteras en rangordning av världens 27 rikaste länders påverkan på global utveckling. Sverige går om Danmark och hamnar på toppen av The commitment to development report 2018. Det är forskningsinstitutet Center for global development (CGDEV) som årligen jämför länderna utifrån en lång rad kriterier sammanfattade med rubriker som bistånd, klimat, finans (exempelvis investeringar, transparens och motverkande av mutor), teknik, handel och säkerhet.

Trots inskränkningarna i asylrätten, och trots en högre andel avslag på asylansökningar än genomsnittet för de 27 länderna, bedöms Sveriges sammantagna migrationspolitik 2017 överträffa övrigas. Främst gäller detta integrationspolitiken, och när det gäller mottagande av människor på flykt är det fortfarande bara Tyskland som går före i förhållande till sin befolkning.

Också när det gäller miljö och klimat får Sverige goda betyg, främst på grund av låga koldioxidutsläpp. Bara Slovakien ligger bättre till, bland annat för sin större efterlevnad av åtaganden gällande biologisk mångfald.

Sverige får dock kritik för sin relativt sett stora vapenexport till fattiga och odemokratiska länder i kombination med små bidrag till fredsbevarande insatser och humanitära interventioner. Dessa faktorer placerar Sverige på plats 20 vad gäller säkerhet. CGDEV uppmanar Sverige att minska vapenexporten och att ta större del av ansvaret för fredsbevarande insatser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV