Startsida - Nyheter

Syrisk rebellsoldat mördade sin syster i hederns namn – går fri

Rebellstyrda Jarabulus, nordöst om staden Aleppo i Syrien bevittnade, söndagen den 21 oktober, ett fruktansvärt brott mot en flicka som heter Rasha Bseis. Hennes bror, Bashar Bseis, sköt ihjäl sin minderåriga syster på en av stadens gator. På ett klipp som sprids på sociala medier hörs hans vänner uppmuntra och välkomna brottet, utan rädsla för åtal. Detta rapporterar frivilligorganisationen Women now for development som arbetar för fred och kvinnors rättigheter i Syrien.

Women now for development menar att det brutala mordet på Rasha Bseis i hederns namn inte är det första och kommer inte vara det sista. Kvinnorättsorganisationen uppmanar till aktion: Nog med mord i hederns namn. Låt oss stoppa detta fenomen som mördar kvinnor.

Den filmade avrättningen av Rasha Bseis, som spreds av människorättsorganisationer på sociala medier har upprört många i Syrien och skapat debatter i landets tidningar och sociala medier, både om hedersfrågan och straffriheten för förövarna.

Enligt the Guardian 12 november, som beskriver videoklippet, drogs flickan från sitt hem i en flyktingförläggning två kilometer ifrån turkiska gränsen av en soldat från Turkiet-stödda Fria syriska armén. Men kalashnikov i hand tittar förövaren in i kameran medan flickan vädjar för sitt liv och skjuter ihjäl henne med flera skott. Veckor senare, har han inte gripits, trots fördömande från både Turkiet och talesperson från Fria syriska armén. Att han som Fria syriska arméns soldat blir gripen och straffad verkar osannolik, befarar skribenterna Shawn Carrie och Asmaa Alomar.

Den syriska författaren Loubna Mrie säger från sin exil till Guardian att mord i hederns namn var ett stort problem i Syrien redan innan inbördeskriget 2011.

300 kvinnor mördas varje år av sina släktingar, uppskattade kvinnorättsgrupper innan kriget 2011. Morden på kvinnor var helt straffria så länge mördarna motiverade brottet med heder. Antalet har ökat dock sedan kriget och 2009 infördes en lag i Syrien med straff på upp till två års fängelse för förövarna, enligt Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV