Startsida - Nyheter

Protester efter att rugbyspelare friades från våldtäkt i Belfast

Tusentals människor demonstrerade på Irland och Nordirland under torsdagen under parollen ”Jag tror på henne” i protest mot hur kvinnor behandlas i sexualbrottsmål. Detta med anledning av att två landslagsspelare i rugby i onsdags friades från att ha våldtagit en kvinna för två år sedan. Fallet har lett till en debatt om våldtäkt och samtycke.

Protester hölls i elva städer runt om på ön, i Belfast, Ennis, Dublin, Derry, Kilkenny och Cork bland annat. Kritiken riktar sig mot vad man anser är brister i rättssystemets hantering av sexualbrott – krav på reform av rättssystemet framfördes och en bredare diskussion kring våldtäkt och samtycke efterfrågades. Många har också demonstrerat för att visa den nu 21-åriga kvinnan sitt stöd.

Det var på en efterfest hemma hos Paddy Jackson, i juni 2016 som händelsen inträffade. Kvinnan anklagade Jackson för att ha våldtagit henne på samma gång som Stuart Olding ska ha våldagit henne oralt. Båda männen friades, liksom två medåtalade som friades för att ha blottat sig respektive för att ha försvårat utredningen. Alla fyra är rugbyspelare.

I Belfast arrangerade Reclaim the night, Alliance for choice och Belfast feminist network en manifestation utanför domstolsbyggnaden Laganside Courts. Hundratals lyssnade på tal av aktivister som menade att rättssystemet ”inte fungerar som det ska när det handlar om sexualbrott. Systemet är utformat för att försvara den åtalades rättigheter med lite omtanke om offret” sade talare utanför domstolen. Inför manifestationen har plakat med budskapen ”jag tror på henne” och ”metoo” klistrats upp runt om i staden, bland annat på Ulster rugbys arena i staden. I Dublin samlades flera tusen personer på O’Connell street och skanderade ”vi står med henne”.

Utan målsägandebiträde

Många, bland annat våldtäktsmottagningen Dublin rape crisis centre, har kritiserat att den unga kvinnan fick stå i vittnesbåset under åtta dagar, att hon korsförhördes under sex dagar av alla de fyra åtalades advokater separat, samtidigt som hon själv var utan målsägandebiträde under den nio veckor långa rättegången. Dublin rape crisis centre skriver i ett uttalande att detta var ett fall som handlat om samtycke, och lyfte fram vikten av att en målsägare får egen representation i sexualbrottsmål: ”När hon försökte förklara hur hon påverkats av våldtäkten anklagades hon för att ha läst på snarare än att ha upplevt det. För att åstadkomma rättens legitima mål att försöka ifrågasätta hennes vittnesmål, ansattes hon hårt av en obarmhärtig juridisk process där hon var utan representation i sex dagar.”

Direkt efter att domen föll var det många som ringde till Dublin rape crisis centre. Både de som velat uttrycka sin bestörtning över domen och rättegången, men också de som själva fallit offer för sexualbrott hörde av sig till centret:

– Det har varit folk som har varit upprörda över domen och andra som har triggats, det påminner dem om saker och rör upp saker, det återtraumatiserar dem på olika sätt, säger centrets chef Noeline Blackwell till the Irish times.

Irlands och Nordirlands rugbyförbund har inlett en process för att utreda om Jackson och Olding ska kunna fortsätta spela i landslagen, skriver förbunden i ett gemensamt uttalande. Medan denna utredning pågår är de tills vidare avstängda, rapporterar the Guardian. Jacksons advokat har krävt en ändring i lagen så att män som åtalas för våldtäkt inte ska namnges förrän om och när någon döms för brottet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV