Startsida - Nyheter

Ensamkommande sittstrejkar utanför riksdagen

Asylstafetten är en vandring genom Sverige som är en manifestation för en human flyktingpolitik. Asylstafetten initierades 2013 med en vandring från Malmö till Stockholm. I år vandrade, för det mesta unga asylsökande afghaner, genom Östergötland och Sörmland, besökte förvaret i Flen och avslutade sin resa i Stockholm på Mynttorget.

Flera talare uppmärksammade situationen för ensamkommande flyktingbarn, de talade om ovissheten och unga som i desperation begår självmord. Organisationen Ung i Sverige som höll i manifestationen vid Mynttorget meddelade deltagarnas gemensamma beslut att utlysa en ny sittstrejk i protest mot den inhumana flyktingpolitiken. Förra året anordnade organisationen en uppmärksammad och långvarig sittstrejk samt stora demonstrationer under sommaren.

– Situationen för unga asylsökande har blivit ännu sämre i jämförelse med förra året då vi hade sittstrejk. Många ska utvisas och ungdomar kastas ständigt mellan hopp och förtvivlan. Därför genomför vi nu återigen en sittstrejk med krav på att stoppa utvisningarna, sade Mahmoud Rezai till Feministiskt perspektiv.

Kravet för sittstrejken 2018 utanför riksdagen är permanent uppehållstillstånd för barn och unga som varit i Sverige längre än ett år. Ett annat krav som flera talare uttryckte handlar om en uppdaterad säkerhetsbedömning av situationen i Afghanistan.

– Vi har initialt sagt en veckas sittstrejk på Mynttorget. Sedan diskuterar vi med deltagarna och bestämmer hur vi ska gå vidare. Det är många organisationer som stödjer oss och ställer upp på sittstrejkens krav, berättade Rezai, en av Ung i Sveriges talespersoner.





Gita Nabavi, partiledare, och flera andra Fi-kandidater deltog på manifestationen och partiets migrationspolitiska talesperson Farida Al-Abani höll tal.


Fatemeh Khavari, ett av Ung i Sveriges kända ansikten.


Dag ett av Ung i Sveriges sittstrejk, Mynttorget, onsdagen 8 augusti 2018.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV