Startsida - Nyheter

Urfolksledaren Juana Raymundo mördad i Guatemala

Juana Raymundo var mayakvinna, sjuksköterska och medlem av kommunstyrelsens kommitté för urfolkens befrielse. Hon var en uppskattad lokal ledare bland Ixil-folket i Nebaj, som många såg upp till och lyssnade på. Detta i ett av världens mest ojämlika och ojämställda länder.

Det gav henne många fiender.

Kort efter att hon försvann återfanns hennes kropp med spår av tortyr längs vägkanten i hemregionen Nebaj, rapporterar bondeorganisationen Codeca, i vilken hon varit aktiv som människorättsförsvarare sedan fem år tillbaka.

”Vi kräver att mordet utreds och de skyldiga ställs tillrätta”, skriver Codeca i ett uttalande.


Alarmerande läge

Sex unga män och kvinnor som varit aktiva inom organisationen har mördats under året. Totalt mördades sju unga lokala ledare från 9 maj till 9 juni i år.

Codeca menar att deras kamp för drägliga levnadsvillkor – framför allt rätten till mark och mot de extremt höga elpriserna – bekämpas aktivt av regeringen och grupper med starka ekonomiska intressen genom förföljelse och mord. Främst handlar konflikterna om att urfolken lever av att bruka marken och är beroende av vattenkällor i närområdet. Samtidigt som många stora internationella energiföretag exploaterar vattenresurser för energiproduktion i områdena där urfolken lever och knappt har tillgång till el, eller betalar överpriser för elförbrukningen.

Erik Solheim, verkställande direktör för FN:s miljöprogram, har kallat morden oacceptabla och menar att det är absolut nödvändigt att de skyldiga ställs inför rätta. Straffriheten är annars ett stort problem i landet. FN:s rapportör för urfolken, Victoria Tauliz Corpuz, menar att situationen för människorättsförsvarare är alarmerande.


Uppror i arv

Den guatemalanska ursprungsfolksledaren och MR-försvararen Lolita Chavez, också hon quiché från regionen Nebaj, fördömer det brutala mordet, i ett uttalande i landsflykt.

– Juana Raymundo var en inspirationskraft fylld av uppror, motstånd och förkunnelse som arvtagerska av Ixil-folket.

Många kvinnor från ixil-folket var nyckelvittnen i den historiska folkmordsrättegången mot den nu avlidne ex-presidenten Rios Montt 2013.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV