Under en kaotisk onsdag i Ungerns parlamentet klubbades två kontroversiella lagförslag från premiärminister Victor Orbáns regering.
Oppositionen gjorde allt de kunde för att stoppa det regerande partiet Fidesz och dess allierade krisdemokrater. Utanför parlamentet i Budapest bröt en demonstration ut som på kvällstid möttes med polisens tårgas och våld. Demonstranterna ropade ”diktator!”.
Socialistpartiets ledare Bertalan Tóth har kallat onsdagens session i parlamentet skandal och olaglig och menade att ledamöterna röstade utan sina id-handlingar, rapporterar Hungary today.
Den stora regerande majoriteten i parlamentet röstade på lagförslaget som möjliggör parallella domstolar som kallas för administrativa domstolar. Dessa domstolar ska hantera korruptionen inom staten, avgöra vallagar och rätten att protestera. Detta innebär i praktiken att regeringen genom justitieministern får makten att tillsätta och avsätta domarna och avgör budgeten för dessa nya domstolar. De administrativa domstolarna, inklusive en separat högsta domstol, planeras vara verksamma 2020.
Det andra förslaget som oppositionen och facken kallar slaverilagen, ger arbetsgivarna rätt att begära att anställda ska arbeta upp till 400 timmar övertid per år, det vill säga i genomsnitt en dag per vecka och en utökning jämfört med kollektivavtalet där maximal övertid är 250 timmar per år. Hungary today skriver att Orbán hyllade parlamentet och berömde den nya lagen som ”ger arbetarna möjligheten att frivilligt ändra sina arbetsscheman och arbeta extra timmar”.
Fackföreningar mobiliserade tusentals som demonstrerade redan på lördagen mot lagförslaget, enligt Budapest business journal.