Nyheter

USA: Domaren i Brock Turner-fallet avsatt

För två år sedan gav domaren Aaron Persky den dömde våldtäktsmannen och simmaren Brock Turner ett straff om endast sex månaders fängelse, åklagare hade yrkat på sex års fängelse. Domare Persky motiverade det korta straffet med att den dömde var ung och inte hade något brottsregister och sade bland annat:

– Ett fängelsestraff skulle påverka honom kraftigt...jag tror inte att han kommer att utgöra en fara för andra.

Nu har domaren, efter en folkomröstning i Santa Clara county i Kalifornien, blivit avsatt från sin tjänst. Det är första gången en domare avsätts i Kalifornien sedan 1932 då tre mutanklagade domare avsattes. Persky ersätts av assisterande delstatsåklagare Cindy Hendrickson som har stött kampanjen för Perskys avsättande.

I samband med att det korta straffet utdömdes i juni 2016 drog professorn i juridik på Stanford Michele Landis Dauber, som också är en vän till offrets familj, igång en namninsamling med krav på att Persky skulle avsättas från sin domartjänst med motiveringen att Persky vid upprepade tillfällen särbehandlat vita privilegierade män vid utdömande av straff i sexualbrott. Kampanjen samlade snabbt de underskrifter som krävdes för att få till stånd en folkomröstning i frågan, en folkomröstning som hölls i förra veckan den 5 juni. 59 procent röstade för att domare Perskys tjänst skulle dras tillbaka, 41 procent emot. På Twitter kommenterade Dauber resultatet: ”Sättet vi kommer att förändra det faktum att politikerna inte bryr sig tillräckligt om våld mot kvinnor är genom att vinna val. Återkallandet av Perskys tjänst skickar en signal: om du inte tar våldtäkt på allvar kommer kvinnor att möta dig vid valurnan. Vi menar det, och vi har bevisat det.”

Hon riktade sig också till kvinnan som föll offer för Brock Turner som har kallats Emily Doe i pressen: ”Slutligen till Emily Doe, vår inspiration och till alla Emily Does som finns där ute som har skrivit till mig med sina fruktansvärda berättelser om övergrepp och svek: Vi ser er. Vi är med er. Ni är inte ensamma. Vi tror på er. Anslut er till oss och vårt arbete för att bygga den här rörelsen och #återkallandetavvåldtäktskultur.”


Kritik mot avsättningen

Att Persky nu avsätts kritiseras också, bland annat för att tillbakadragandet av hans tjänst anses hota domares oberoende och att det kan påverka andra domare i deras utövande av ämbetet att ta hänsyn till folkopinioner. Persky själv anser att kampanjen emot honom handlar om en ”rädslans politik” som kan få långtgående konsekvenser. I Vox varnar den offentliga försvararen Rachel Marshall för utvecklingen: ”Den sänder ett farligt budskap till domare överallt: Om vi inte gillar ett beslut som du tar så åker du ut. Det innebär ett fruktansvärt hot mot juridiskt oberoende som sätter ljus på problemet med att välja domare – eller att utsätta valda domare för återval. De behöver ha ett skydd för att tänka oberoende, även om de ibland tar beslut som vi inte gillar.”, skriver hon och menar att Perskys återkallande i förlängningen kan drabba åtalade som kommer från fattiga förhållanden eller tillhör minoriteter i landet. Marshall pekar också att Perskys beslut har utretts av kaliforniska myndigheter utan att ”klara och övertygande” bevis fanns att Persky var partisk när han utdömde det korta straffet för Turner.

Brock Turner var vid brottstillfället student vid Stanford university och en framgångsrik simmare och det var också på universitetsområdet som det sexuella övergreppet på den medvetslösa kvinna ägde rum. Brock Turner blev avbruten mitt under övergreppet när två svenska doktorander såg vad som hände och ingrep, de berättade senare att de reagerade eftersom kvinnan på marken såg ut att ”sova eller vara medvetslös” och att Turner stötte sitt skrev mot henne. De grep honom efter en jakt på universitetsområdet och de vittnade sedan under rättegången. Turner avtjänade tre månaders fängelse – han släpptes tidigare på grund av gott uppförande. I december 2017 lämnade Turner in en ansökan om att domen mot honom skulle hävas, att han inte längre ska behöva registrera sig som en sexualförbrytare samt få en ny rättegång, något som i mars i år avvisades av delstatsåklagarmyndigheten. Den 28 juni kommer rätten höra muntliga framställningar i frågan i San José i Kalifornien.


Emily Does brev välläst

Emily Doe skrev i samband med rättegången ett brev som sedan publicerades på Buzzfeed och som lästes elva miljoner gånger på bara några dagar. I brevet riktar hon sig till andra som utsatts för sexualbrott och ett par år innan metoo-rörelsen inspirerade hon många andra som utsatts för sexualbrott att dela med sig av sina berättelser:

”Och slutligen, till flickor överallt, jag är med er. Under de nätter då ni känner er ensamma så är jag med er. Jag kämpade varje dag för er. Så sluta aldrig kämpa, jag tror på er. Som författaren Anne Lamott en gång skrev: ’Fyrar springer inte runt en ö för att leta efter båtar att rädda, de står där bara och lyser.’ Även om jag inte kan rädda varje båt så hoppas jag att jag genom att tala i dag har fått er att ta till er ett litet ljus, en liten vetskap om att ni inte kan tystas, och en står vetskap att du är viktig, utan tvekan, du är oberörbar, du är vacker, du ska värderas, respekteras utan tvekan varje minut av varje dag, du är stark och ingen kan ta ifrån dig det. Till flickor överallt, jag är med dig. Tack.”

I brevet kritiserade hon också att Brock Turner fortsatte att undvika att ta ansvar för sina handlingar genom att hänvisa till vad han menade var en rådande promiskuös kultur samt att han druckit alkohol innan han attackerade kvinnan: ”Någon som inte kan ta fullt ansvar för sina handlingar förtjänar inte ett mildrat straff. Det är djupt kränkande att han försöker urholka våldtäkt genom en antydning om ’promiskuitet’. Definitionsmässigt är våldtäkt inte frånvaron av promiskuitet, våldtäkt är frånvaron av samtycke, och det stör mig djupt att han inte ens kan se skillnaden.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV