Startsida - Nyheter

USA: Ny våldtäktsanklagelse mot Larry Nassar

Stämningsansökan riktar sig mot universitetet och flera anställda där, för att inte ha agerat på våldtäktsanklagelser mot Larry Nassar och för att de också ska ha medverkat till att mörka övergrepp. Stämningsansökan hävdar också att underlåtelsen att agera bidragit till att Nassar kunde fortsätta att begå de övergrepp mot idrottare, framför allt gymnaster, som han tidigare i år dömdes för efter att över 150 kvinnor vittnat emot honom i en uppmärksammad rättsprocess.

Erika Davis var 17 år 1992 och spelade landhockey på universitetet Michigan state university (MSU). När hon skadade ena knät under en träning föreslog hennes tränare Martha Ludwig att hon skulle behandlas av dåvarande läkarstudenten Larry Nassar (först 1996 anställdes han av universitetet). Enligt stämningsansökan ska Larry Nassar drogat henne och när hon vaknade till upptäckte hon att Nassar höll på att våldta henne, ett övergrepp som också filmades. Efteråt berättade Davis om övergreppet för sin tränare varpå Ludwig ska ha krävt och fått videobandet med det filmade övergreppet av Nassar. Enligt stämningsansökan ska dock dåvarande chefen för universitetets idrottsavdelning George Perles ha ingripit och fått anmälan om övergreppet nedlagd. Ludwig blev därefter tvungen att ge tillbaka filmen till Nassar och skrev under en tysthetsklausul, rapporterar Lansing state journal som har rapporterat om fallet Nassar ingående. Ludwig säger sig inte ha något minne av händelsen och vill inte kommentera fallet, rapporterar Michigan radio. George Perles, som nu sitter i universitetets styrelse, nekar till alla anklagelser och har meddelat att han inte kommer att avgå.

Enligt stämningsansökan blev Erika Davis gravid efter våldtäkten, och fick sedan missfall. Hon polisanmälde händelsen men blev hänvisad till idrottsavdelningen på universitetet – polisen hon talade med hävdade att de inte hade jurisdiktion att utreda händelsen. Då Erika Davis förklarade att idrottsavdelningen redan hade lagt ner utredningen ska polisen ha svarat att George Perles var en ”mäktig man”, och att det inte var någon idé att driva fallet vidare. Erika Davis fick senare sitt idrottsstipendium indraget.


14 anställda larmades – agerade inte

Stämningsansökan går igenom historiken över Nassars många övergrepp och hur flera av de som utsattes för dessa försökte att larma universitetet på olika sätt, men att de uppmanades att inte driva vidare sina klagomål. Några av dessa personer jobbar fortfarande på universitetet, som Perles, medan andra har tvingats lämna sina jobb på grund av hur de hanterat fallet.

Larry Nassar var omtyckt och blev med tiden också ett stort namn inom gymnastikvärlden, då han bland annat blev gymnastikförbundet USA Gymnastics läkare och behandlade landets olympiska gymnaster, och detta kan ha bidragit till att så många personer runt omkring honom tystade klagomål och anklagelser om sexuella övergrepp snarare än reda ut dem. Åtminstone 14 olika anställda på Michigan state university uppmärksammades på Nassars av åtta olika flickor eller kvinnor som vid skilda tillfällen berättade för personal om vad de utsatts för, enligt Detroit news.

I stämningsansökan nämns bland annat Kathie Klages, William D Strampel liksom USA:s gymnastikförbund och Twistars USA. Kathie Klages var länge gymnastikchef för damerna vid Michigan state university men 2017 gick hon i pension kort efter att universitetet stängt av henne för hur hon hanterat anklagelser mot Nassar. I augusti i år åtalades Klages för att ha nekat i polisförhör till att hon redan 1997 fått höra anklagelser mot Nassar från två gymnaster. Kathie Klages riskerar fyra års fängelse om hon döms.

– Hon tystade två som fallit för sexuella övergrepp, och gjorde det tre år innan jag klev in genom Nassars dörr, säger Rachael Denhammer, den första kvinnan att offentligt anklaga Larry Nassar, i en intervju med podden Burn it all down tidigare i år.

Hon vidareutvecklar också hur universitetet och personal möjliggjort Nassars övergrepp genom att titta bort, eller aktivt agerat för att tysta utsatta:

– Om man tittar på den övergripande bilder över hur MSU:s har hanterat sexuella övergrepp så är det avskyvärt, helt och hållet avskyvärt. Och MSU:s svar har varit att de inte visste och att de inte medvetet mörkat att Larry var en sexuell förövare. Det är en rökridå, en avledningsmanöver: För att möjliggöra något innebär oftast inte att du säger ’du är en våldtäktsman och våldtäkt är ok så vi kommer låta dig fortsätta våldta’. Det är inte så möjliggörande ser ut, möjliggörande är att vara likgiltig, det är extrem vårdslöshet, att tysta offren och en omedelbar förmodan om att förövaren är oskyldig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV