Startsida - Nyheter

Kvinnor i offentlig sektor har usla villkor för tjänstepension

I takt med att den allmänna pensionen urholkas ökar betydelsen av tjänstepensionen. Många fackförbund har därför förhandlat fram högre pensionsavsättningar när de förhandlat om nya kollektivavtal.

– Vi ser att pensionssystemet i dag är väldigt dåligt så då försöker vi gynna våra medlemmar, så att man kan gå i pension tidigare, säger Tommy Thunberg-Bertolone, ombudsman på IF Metall till Dagens arena.

Konsekvensen är att nivån på den avsättning, baserad på lön, som arbetsgivaren gör varje månad skiljer sig avsevärt mellan olika grupper.

Undersköterskor och sjuksköterskor får exempelvis enbart grundnivån i avsättning, 4,5 procent upp till ett inkomsttak på cirka 39 000 kronor i månaden. Det är en stor grupp. Kommuner och landsting sysselsätter en miljon offentliganställda.

Inom LO ger de mest fördelaktiga avtalen inom stål- och gruvindustrin hos IF Metall det dubbla.


Bättre fördelar för vissa

Många tjänstemannaförbund på den privata sidan har lyckats få igenom flexpension. En reform som tillåter de anställda att korta arbetstiden de sista åren i yrket samt få högre tjänstepension genom ökade pensionsavsättningar på 1-2 procent, ibland mer, varje månad.

– Man brukar säga att en skillnad i avsättning på en procent motsvarar drygt 2 000 kronor i månaden som pensionär, säger Håkan Swärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, till Dagens arena.

Männen, i LO-gruppen och på tjänstemannasidan, är de som generellt skaffat sig bättre pensionsvillkor.

– All tjänstepension är ju en form av uppskjuten lön, men det här gör att den inkomstspridning som finns i arbetslivet förs över till att man får större klyftor även under pensionstiden. Det är främst beroende på att vissa fack tillskansar sig bättre fördelar, säger Gabriella Sjögren Lindquist, pensionsexpert på Inspektionen för socialförsäkringar.


Tillägg blev grundplåt

Ojämlikheten mellan olika kollektivavtal är ett problem enligt Anna-Maria Carlsgård som är ombudsman på Kommunal. Hon efterlyser en diskussion inom LO om hur solidariska de olika förbunden ska vara sinsemellan.

– Tjänstepensionen skulle från början vara något lite extra, men i dag har den blivit en grundplåt i pensionen. Jag tycker inte om den utvecklingen, och jag tycker att det är olyckligt om vi måste fortsätta att förbättra tjänstepensionen för att den allmänna pensionen är så dålig, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV