Startsida - Nyheter

16 unga klimataktivister tar strid mot största förorenarna

Tillsammans med 15 unga klimataktivister har Greta Thunberg, efter sitt uppmärksammade tal under FN:s klimatmöte i New York i september, anmält fem av de länder i världen som släpper ut mest koldioxid för brott mot barnkonventionen som antogs av FN:s generalförsamling 1992.

Frankrike, Tyskland, Brasilien, Argentina och Turkiet anklagas för att underlåta att agera mot klimatkrisen. USA och Kina, som står för de allra största utsläppen, nämns inte i anmälan till FN-kommittén för barns rättigheter. De har inte ratificerat konventionen som gör det möjligt att kräva rättvisa vid kränkningar.

Bland aktivisterna bakom stämningen finns 11-åriga Ridhima Pandey från Indien, 17-åriga Ayakha Melithafa från Sydafrika, 14-åriga Alexandra Villaseñor från USA, och 17-åriga Carlos Manual från ö-nationen Palau.

– Äldre människor är inte lika uppmärksamma för de kommer inte att påverkas lika mycket. De tar inte oss barn på allvar, men vi vill visa dem att vi menar allvar, säger Ayakha Melithafa i ett uttalande.

– Våra hem sväljs av havet, platserna där minnen skapas, jag står framför er för att jag bryr mig om min generation, säger Carlos Manual.

I anmälan konstaterar de 16 aktivisterna att redan den 1,1-gradiga höjningen av den globala genomsnittstemperaturen orsakar förödande värmvevågor, skogsbränder, extrema vädermönster, översvämningar och havsnivåhöjning, vilket inskränker miljoner människors rättigheter globalt. De framhåller att barn är mer sårbara för konsekvenserna och att för undertecknarna som tillhör urfolk är det även tusenåriga kulturer som står på spel och slår fast att: ”Klimatkrisen är en barnrättskris.”

Människorättsadvokaten Scott Gilmore vid internationella advokatfirman Hausfeld delar den uppfattningen:

– Den global uppvärmningens nuvarande bana kommer att överlämna en olevbar värld till dagens barn.

Förra året dömde Colombias högsta domstol till fördel för 25 barn och unga, som stämt landets regering för avskogningen av Amazonas. 2016 släppte högsta domstolen i Pakistan fram en petition där då 7-åriga Rabab Ali, hävdar att regeringens användning av fossila bränslen innebär en kränkning av konstitutionella rättigheter. Och Ridhima Pandey var 9 år, när hon 2017 stämde den indiska regeringen för att ha underlåtit att agera mot klimatförändringarna.

I många år har barn och unga över hela världen kämpat för att få stopp på miljöförstöringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV