Startsida - Nyheter

Iran: Nasrin Sotoudeh riskerar 34-årigt fängelsestraff

Nasrin Sotoudeh har suttit fängslad sedan 13 juni 2018 då hon åter greps i sitt hem i Teheran och fördes till Evin-fängelset.

”Väl inne i fängelset fick Sotoudeh veta att hon skulle avtjäna ett femårigt fängelsestraff utfärdat 2015 i hennes frånvaro av domaren Moghiseh samt att hon stod inför flera andra anklagelser”, skriver Center for human rights in Iran.

Efter gripandet i juni 2018 hungerstrejkade Sotoudeh i två omgångar i protest mot det godtyckliga frihetsberövandet och det rättsliga tryck som drabbat också hennes familj och vänner. En av hennes kollegor och vänner, människorättsförsvararen Farhad Meysami, greps i samband med hennes arrestering. I november 2018 hungerstrejkade Sotoudeh återigen i protest mot de iranska myndigheternas fortsatta frihetsberövande av Farhad Meysami, samt gripandet av hennes make, Reza Khandan, den 4 september 2018. Khandan tar hand om parets två barn och har under alla år då Sotoudeh suttit fängslad varit länken mellan henne och såväl medierna som omvärlden.

Både hennes make och advokatvännen har dömts för ”spridande av propaganda mot regimen” och ”insamling och samverkan för att begå brott mot nationell säkerhet”. Var och en dömdes till sammanlagt sex års fängelse med anledning av anklagelserna.

Inför det senaste gripandet av människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh hade hon, i egenskap av advokat, försvarat kvinnor som greps för att öppet ha protesterat mot lagen om obligatorisk hijab i Iran. Hon hade dessutom offentligt kritiserat rättsväsendets beslut att tvinga fångar, som gripits av politiska skäl, att välja sina advokater från en lista med personer godkända av rättsväsendet, skriver Center for human rights in Iran.

Nasrin Sotoudeh är en av sju fängslade människorättsadvokater i Iran som greps under 2018. Hon tilldelades 2018 års Tucholskypris av Svenska pen. 2012 tilldelades Sotoudeh Sacharovpriset, EU-parlamentets pris för mänskliga rättigheter och åsiktsfrihet. Enligt Center for human rights in Iran, står mottagandet av Sacharovpriset med som en punkt i åklagarens lista över brotten som Sotoudeh ska ha begått.

Feministiskt perspektiv har följt Nasrin Sotoudehs kamp sedan 2011.


Nasrin Sotoudeh. Teckning: Dana Orkideh.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV