Närmare 1 000 spansktalande journalister har undertecknat ett 8 mars-manifest med 20 punkter till försvar för en värdig och feministisk journalistik och för jämlik representation i medierna.
Bakom manifestationen står @Comunicadoras8M, en oberoende plattform som utgörs av feminister som arbetar inom kommunikation och ”som föds i dag i Spanien och går ut internationellt”.
Med hashtagen #LasPeriodistasParamos (ungefär vi journalistkvinnor strejkar) kräver undertecknarna sådant som kamp mot lönegap, glastak, otrygghet, trakasserier på arbetsplatsen och i sociala medier men också en publicistisk linje som inkluderar jämställdhet, jämlikhet och människors frihet.
Det skulle innebära att med kraft och engagemang ta sig an rapportering om diskriminering av kvinnor, med särskilt uppmärksamhet på nyheter om våld och kommodifiering av kvinnors kroppar.
Kraven är utformade för att ta fasta på vad punkt 234 i handlingsplanen för kvinnokonventionen anger: ”Det finns överallt möjligheten att medierna bidrar mycket mer till kvinnornas framsteg”
Medierna kan enligt undertecknarna bidra genom att demontera stereotyper och fördomar i nyheterna, reflektera jämlik representation i nyheterna, i rubrikerna och i bilderna, eftersträva könsbalans bland experter och på opinionsplats. Ställa samma frågor oavsett kön och använda ett inkluderande språk. Ge större utrymme till civilsamhället och minska andelen journalistik som utgår från politiska uttalanden.
Kraven riktar sig också till regeringar, som uppmanas begära in dokumentation om jämställdhet från medieföretag som certifierar att de efterlever jämställdhetslagen på varje bolag, område och avdelning, och inför uppföljningsmekanismer och möjligheter att sanktionera de som inte lever upp till kraven. Därtill införandet av universitetsutbildning specialiserad på feministisk journalistik, för framtidens journalister men också de nu aktiva.
Och som avslutning på manifestet: ”Så länge detta inte uppfylls fortsätter vi att strejka.”