Abort kan avkriminaliseras i Nordirland

Brittiska underhusets ledamöter i London röstade på tisdagen för den nya lagen som avskaffar abortförbudet i Nordirland. Med 332 röster mot 99 kommer lagen att träda i kraft senare i år. Underhuset röstade också för samkönade äktenskap i Nordirland.

Lagändringen föreslogs av Labourledamoten Stella Creasy. I sitt anförande i tisdags sade hon: ”Jag är en passionerad försvarare av kvinnors rättigheter och tror starkt att om kvinnor inte kan ha samma kontroll över sina kroppar som män, då kommer vi aldrig att få verklig frihet... Om vi säger till kvinnor att ni är tvungna att fortsätta en oönskad graviditet, kommer kvinnor alltid att vara andra klassens medborgare”.

Lagen från 1967 som avkriminaliserar abort i Storbritannien, har aldrig tillämpats i Nordirland. Abort legaliserades i republiken Irland efter en historisk folkomröstning i maj förra året. Men Nordirlands nuvarande strikta abortlagstiftning tillåter inte abort om inte den gravida kvinnans liv är i fara eller om det inte råder allvarlig risk för att kvinnans hälsa ska skadas permanent. Kvinnor som trotsar lagen och gör abort kan möta långa fängelsestraff.

Både anti-abortorganisationerna och det konservativa nordirländska partiet Democratic unionist party fortsätter att strida mot den nya reformen som avkriminaliserar abort i Nordirland, och menar att London inte har rätt att bestämma över Nordirland i detta sammanhang, enligt Independent. Men på grund av motsättningarna mellan unionistpartiet och Sinn Féin har det lokala parlamentet i Nordirland inte sammanträtt sedan 2017. Vilket tillåter underhuset i London att besluta reformen. Om det lokala parlamentet inte lyckas sammanträda senast i oktober, och överhuset godkänner underhusets beslut, kommer abort att bli lagligt i Nordirland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV