Al-Abani ställde Schyman mot väggen om Virtanen

I veckan spred sexualbrottsanklagade journalisten Fredrik Virtanen en bild på sig själv och Gudrun Schyman, frilansfeminist, samt tidigare partiledare och nuvarande kommunpolitiker för Feministiskt initiativ (Fi).

Bilden är tagen efter att de båda medverkat tillsammans med konservativa debattören Roland Poirier Martinsson i en poddradioinspelning om politik, och har väckt stark kritik. Fi:s partiledare Farida Al-Abani ställde genast sin företrädare mot väggen i ett videoklipp på Facebook. Där förklarar Schyman hur inspelningen kom till och ber om ursäkt för sin medverkan.

I anslutning till videoklippet skriver Al-Abani: ”Jag blev både chockad och ledsen likt många andra av att se min hjälte och vän Gudrun ihop med en person som snackat illa om #metoo och som dessutom varit anmäld av flera för sexuella trakasserier. Att dessutom vara med i en podd som bland annat drivs av en person som förnekar och gör narr av genusteori lämnar en bitter eftersmak. Jag tror på samtal, även med meningsmotståndare. Men även det har en gräns.”

Andra besvikna skriver i sociala medier om hur såväl Gudrun Schymans medverkan i podden, som bilden som spridits, spelar Virtanen i händerna då han nyss gett ut en bok för att ge sin bild av den tid då flera unga kvinnor, bland dem en av den svenska #metoo–rörelsens förgrundsgestalter Cissi Wallin, anklagar journalisten – som då var en uppburen person i Stockholms nöjesliv och på Aftonbladets redaktion – för att ha utsatt dem för sexuella övergrepp och trakasserier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV